MAE din Republica Moldova: Alertă de călătorie în Niger, în contextul violențelor din țara africană

0
Publicat:

Ministerul moldovean de Externe a emis joi alerta, recomandând cetățenilor se evite deplasările în Niger, unde a avut loc luna trecută o lovitură de stat însoțită de violențe. Iar moldovenii care se află acolo sunt îndemnați să părăsească țara africană. 

MAE de la Chișinău a emis alertă de călătorie în Niger.FOTO: Arhivă
MAE de la Chișinău a emis alertă de călătorie în Niger.FOTO: Arhivă

Responsabilii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) recomandă cetățenilor Republicii Moldova ,,să evite orice deplasare pe teritoriul Nigerului, iar celor care se află în această țară să evalueze cu prudență necesitatea de a rămâne în continuare acolo”. 

Totodată, ei precizează că alerta a fost emisă ,,în contextul închiderii spațiului aerian nigerian, precum și a situației de insecuritate generată de lovitura de stat din Niger, însoțită de multiple proteste și revolte sociale”. 

Iar moldovenii care sunt acolo și au nevoie de ajutor, îl pot solicita, sunând fie la Ambasada Republicii Moldova în Spania, fie la Centrul de Apel al MAEIE. 

,,În cazul apariției unor situații de urgență, cetățenii sunt îndemnați să contacteze Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei: • Pagina web: https://spania.mfa.gov.md;• E-mail: madrid@mfa.gov.md;• Telefon de urgență +34 664 598 545, în regim 24/7. De asemenea, cetățenii pot contacta Centrul de Apel al MAEIE la următoarele numere de telefon:• 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova;• +373 22 23 20 02 - pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare; • E-mail: call.center@mfa.gov.md”, punctează angajații instituției menționate.

Criză îndelungată în țara africană

În Niger, una dintre cele mai sărace ţări ale lumii, dar importantă strategic prin rezervele sale de uraniu, a avut loc în luna iulie o lovitură de stat, fiind urmată de o criză politică-militară. 

În acest context, șefii armatelor vest-africane se întâlnesc în aceste zile pentru a planifica o posibilă intervenție militară în țara africană, în vederea restabilirii ordinii constituționale. 

Aceste state, reunite în Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS), au dat iniţial un ultimatum juntei din Niger să-l repună în funcţie până în data de 6 august pe preşedintele înlăturat Mohamed Bazoum, amenințând cu intervenţia militară dacă aceasta nu va curs solicitărilor. 

În schimb, Mali, Burkina Faso şi Guineea, state suspendate din organizaţie în urma unor lovituri de stat militare, la fel ca Nigerul acum, au transmis că sunt pregătite să sprijine junta din această ţară în cazul unui atac.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite