MAE de la Moscova: Reacţia Moldovei la vizita lui Rogozin este neadecvată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rogozin la transmiterea listelor de semnături pentru recunoaşterea Transnistriei FOTO facebook rogozin
Rogozin la transmiterea listelor de semnături pentru recunoaşterea Transnistriei FOTO facebook rogozin

Ministerul afacerilor externe al Federaţiei Ruse a făcut unele precizări privind vizita vicepremierului rus, Dmitri Rogozin în Republica Moldova şi califică reacţia Chişinăului la această vizită ca fiind neadecvată.

În mesajul postat pe pagina oficială a Ministerului de externe de la Moscova se menţionează că declaraţiile despre caracterul unilateral al vizitei lui Rogozin la Tiraspol sunt lipsite de fond.

De asemenea, se subliniază faptul că partea moldovenească cunoştea foarte bine că întrevederea lui Dmitri Rogozin cu conducerea Republicii Moldova nu a avut loc din cauza programului încărcat invocat de partea moldovenească, în contextul în care partea rusă a anunţat din timp despre intenţia de a se întâlni cu conducerea de la Chişinău prin intermediul misiunilor diplomatice.

Ministerul de externe rus cataloghează ca fiind ilegale acţiunile Serviciului de securitate de la Chişinău de a percheziţiona bagajele delegaţiei ruseşti, iar astfel de acţiuni contravin practicii internaţionale, dar şi declaraţiilor autorităţilor moldoveneşti de a avea un dialog constructiv cu Federaţia Rusă. Mesajul părţii ruse se încheie cu fraza „Insistăm ca acţiunile neprietenoase din partea Chişinăului să ia sfârşit”.

Reacţia Chişinăului la scandalul diplomatic provocat de Dmitri Rogozin: „Noi vrem să fim trataţi cu respect“

Solicitată de IPN, şefa Serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAIE), Ana Taban, a spus că Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene nu a recepţionat nici o notă oficială din partea autorităţilor ruse, prin care s-ar fi solicitat întrevederea lui Dmitrii Rogozin cu oficialii de la Chişinău.

Pe 6 mai, la MAEIE a avut loc o întrevedere între viceministrul de externe Valeriu Chiveri şi ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin. Oficialul rus a fost convocat să comenteze vizita vicepremierului rus Dmitrii Rogozin în Republica Moldova, la care diplomatul rus a menţionat că Ambasada va informa MAEIE despre detaliile referitoare la acest subiect după ce va recepţiona o confirmare a vizitei din partea autorităţilor de la Moscova.

Pe 10 mai, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a anunţat că organele competente ale Republicii Moldova au reţinut listele „pentru recunoaştere Transnistriei”, pe care persoane oficiale ale Federaţiei Ruse intenţionau să le transporte la Moscova cu o rută de avion specială (charter).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite