Ludovic Orban : Drumul Basarabiei spre UE trece prin România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ludovic orban

Premierul României, Ludovic Orban, susţine că cetăţenii Republicii Moldova nu trebuie abandonaţi, indiferent cine se află temporar la putere. În opinia sa, trebuie sprijinit orice demers în direcţia unei democraţii autentice, orice demers în direcţia unei integrări reale a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Şi aceasta pentru că, potrivit premierului român, realitatea este că drumul Basarabiei spre Uniunea Europeană trece prin România şi acest drum trebuie parcurs cu sprijinul României, transmite IPN.

„Relaţia dintre România şi Republica Moldova este extrem de importantă pentru noi. Din păcate, autorităţile care guvernează astăzi Republica Moldova au ridicat extrem de multe semne de întrebare şi incertitudini privitoare la angajamentul lor real de integrare în Uniunea Europeană, de respectare a valorilor şi principiilor de la nivel european, de asigurare a unei democraţii autentice şi a unei economii capitaliste, a unei economii libere. Din cauza asta, toate eforturile de sprijin se îndreaptă către cetăţenii Republicii Moldova. Noi, aici trebuie să ţinem cont şi de o particularitate – în Republica Moldova sunt sute de mii de cetăţeni, care au şi cetăţenie română”, a declarat premierului Ludovic Orban la evenimentul „Black Sea and Balkans Security Forum”.

Potrivit oficialului român, în relaţia dintre România şi Republica Moldova trebuie de ţinut cont de afinităţile existente şi de aceea toate eforturile pe care le face România sunt îndreptate spre susţinerea cetăţenilor Republicii Moldova, chiar şi atunci când Guvernul, preşedintele sau autorităţile încearcă să îndepărteze Republica Moldova şi pe cetăţenii Republicii Moldova de parcursul european.

„Am avut dovezi clare în acest sens, practic, Transgaz, care este o companie a statului român, a finalizat gazoductul Iaşi-Chişinău, oferind o resursă suplimentară de gaz, o resursă alternativă pentru cetăţenii Republicii Moldova. În pandemie, am mobilizat resurse importante pentru a putea sprijini sistemul medical din Republica Moldova să facă faţă provocărilor cu care se confrunta, punând la dispoziţia cetăţenilor Republicii Moldova materiale, echipamente, medici, asistente, care au fost efectiv în Republica Moldova şi au apărat sănătatea cetăţenilor din Republica Moldova”, a notat Ludovic Orban.

Potrivit lui, la nivelul colaborării dintre autorităţile locale din România şi autorităţile locale din Republica Moldova, există multe înfrăţiri, există multe proiecte. Sunt multe localităţi din Basarabia, care sunt sprijinite de autorităţi locale din România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite