Liderii din Congresul SUA îi cer lui Joe Biden să impună sancţiuni împotriva lui Plahotniuc, Platon şi Şor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Membrii Comisiei de Relataţii Externe a Senatului şi a Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei din Congresul Statelor Unite ale Americii (SUA) au semnat o scrisoare deschisă către preşedintele american, Joe Biden,  în care îi cer să introducă sancţiuni împotriva lui Plahotniuc, Platon şi Şor, transmite TV8.

„În timp ce Statele Unite au impus restricţii privind vizele oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, alte personalităţi notoriu corupte nu s-au confruntat până acum cu sancţiuni americane sau internaţionale. Folosirea mai puternică a autorităţilor americane de sancţiuni existente va întări eforturile guvernului moldovenesc de a întări statul de drept şi va descuraja actorii corupţi”, se arată în scrisoarea semnată, citată de TV8.

Potrivit cererii, preşedintele trebuie să prezinte Comitetelor un raport în termen de 120 de zile în care să precizeze „dacă a impus sau intenţionează să impună sancţiuni faţă de persoanele respective” şi dacă da, să descrie acele sancţiuni. 

„În conformitate cu Legea, solicităm ca administraţia dumneavoastră să ia o decizie cu privire la impunerea de sancţiuni cu privire la persoanele străine de mai jos pe care le considerăm a fi responsabil pentru acte semnificative de corupţie în Republica Moldova, inclusiv deturnarea bunurilor statului, exproprierea bunurilor private în scopul câştigului personal, luarea de mită, spălarea banilor şi transferul veniturilor din corupţi: Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor”, notează semnatarii.

„Sancţionarea personalităţilor corupte din Moldova ale căror acţiuni destabilizază ţara şi împiedică statul de drept este esenţială pentru a ne asigura că guvernul Republicii Moldova îşi realizează pe deplin agenda pro democraţie, îşi construieşte rezistenţa la influenţa malignă a Rusiei şi îşi menţine traiectoria occidentală”, semnează Michael T. Mccaul, Gregory W. Meeks, James E. Risch şi Robert Menendez.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite