Legislaţia privind aresturile preventive, una dintre priorităţile noului ministru al Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre priorităţile noului ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase, este modificarea legislaţiei care prevede aplicarea arestărilor preventive. Aceasta este cea mai importantă problemă, care generează nemulţumirea avocaţilor şi cetăţenilor de rând. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Alexandru Tănase susţine că aceasta este o problemă care distorsionează principiile fundamentale ale unui proces judiciar echitabil. 

„Cred că vom veni cu o serie de modificări legislative care ar trebui să redreseze brusc situaţia”, spune Alexandru Tănase. 

Ministrul mizează că în 6-7 luni să se ajungă la o proporţie de aplicare a aresturilor preventive similară cu cea care a fost în anii 2007-2009.

Ministrul susţine că această chestiune a fost discutată şi cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, care sunt nemulţumiţi de situaţia creată privind aresturile preventive. 

„Este foarte complicat, dacă nu imposibil, să se intervină în procesul de luare a deciziilor a unui judecător. Lucrul acesta este ilegal. Nimeni, nici chiar CSM, nu poate da indicaţii unui judecător să fie atent cum aplică arestarea preventivă”, declară Alexandru Tănase.

Pentru soluţionarea acestei probleme, ministrul spune că vor fi adoptate unele decizii la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii privind specializarea judecătorilor în municipiul Chişinău, astfel încât procurorii să nu mai poată să-şi aleagă judecătorii la care merg după mandate de arest preventiv. 

„Astfel încât să fim siguri că repartizarea aleatorie este într-adevăr aleatorie şi să fim siguri că în instanţe sunt condiţii ca nimeni să nu intervină, să nu preseze judecătorul să ia o decizie sau alta”, afirmă ministrul justiţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite