La sfârşitul lunii aprilie în Republica Moldova s-a înregistrat vreme anormal de caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele zile ale lunii aprilie în Republica Moldova s-a semnalat vreme anormal de caldă cu temperaturi mai mari cu 5-7 grade Celsius decât este normal, anunţă Serviciul Hidrometeorologic de Stat

Specialiştii de la Serviciul Hidrometeorologic susţin într-o analiză a condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice că în perioada 22-28 aprilie 2013, temperatura medie a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu  5,7-6,7 grade Celsius şi a constituit 16,3-18,5 grade, ceea ce se semnalează în medie o dată în 20-30 ani.

În această perioadă temperatura maximă a aerului de 31 de grade Celsius a fost înregistrată la Staţia Meteo Soroca pe 27 aprilie, ceea ce se semnalează în medie o dată în 20-30 ani.    

Potrivit specialiştilor de la Hidrometeo, în această perioadă pe 90% din teritoriului ţării precipitaţii nu au căzut şi doar local în raioanele centrale s-au semnalat ploi, dar cantitatea nu a depăşit 2 mm (25% din norma săptămânală).

"Regimul termic ridicat, semnalat în cea mai mare parte a săptămânii, a contribuit la creşterea şi dezvoltarea intensivă a culturilor de toamnă, culturilor cerealiere de primăvară şi celor multianuale. La culturile de toamnă pe parcursul săptămânii trecute a continuat faza formarea paiului“, se menţionează în analiză.

Pentru astăzi 1 mai, meteorologii prognozează maxime termice de până la 32 de grade Celsius şi este foarte probabil ca recordul de 31,2 grade din anul trecut să fie depăşit. Vremea foarte caldă se va menţine până duminică, după care va fi ceva mai răcoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite