La Chişinău a fost inaugurat bustul fostului primar de origine germană Karl Schmidt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustul lui Karl Schmidt a fost instalat în faţa Filarmonicii Naţionale, lângă casa în care a locuit edilul
Bustul lui Karl Schmidt a fost instalat în faţa Filarmonicii Naţionale, lângă casa în care a locuit edilul

Bustul ex-primarului de origine germană a fost dezvelit sâmbătă, la Chişinău, în prezenţa vicepreşedintei Bundestagului Germaniei, Ulla Schmidt, şi a mai multor oficiali moldoveni. Considerat drept cel mai bun şi longeviv edil al Chişinăului, Karl Schmidt a condus oraşul între anii 1877 şi 1903 şi a contribuit esenţial la modernizarea urbei.

 Vicepreşedinta Bundestagului s-a declarat bucuroasă să se afle pentru prima dată în vizită în ţara noastră şi să participe la inaugurarea bustului lui Karl Schmidt, care a reuşit să facă multe lucruri frumoase pentru capitala noastră. „Chişinăul este un oraş cu o viaţă culturală deosebită, un oraş cu un şarm de necontestat, un oraş intercultural. Sunt curioasă să-l descopăr în următoarele zile“, a menţionat Ulla Schmidt.

„Aducem astăzi un omagiu frumos unui primar deosebit în istoria capitalei noastre. Karl Schmidt împreună cu Alexandru Bernardazzi au schimbat radical faţa şi identitatea oraşului. Datorită lui Karl Schmidt, Chişinăul a devenit una dintre cele mai frumoase capitale guberniale din acele timpuri“, a spus şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

Iniţiativa inaugurării bustului a venit din partea Ambasadorului Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, şi Ambasadorului Polonei, Artur Michalski.

bust karl schmidt

Nobil ereditar şi intelectual veritabil, Karl Schmidt a fost primar de Chişinău timp de 25 de ani. Primind frâiele unui orăşel provincial, el a reuşit să dea oraşului un aer european. Este cel care a pavat drumurile Chişinăului, veşnic pline de noroi, a construit sistemul de salubrizare, a adus apa în curţile oamenilor, tramvaiul pe străzile centrale, lumina electrică şi alte comodităţi. A deschis prima şcoală de desen, a construit noua clădire a Dumei orăşeneşti (sediul actualei Primării), Muzeul de istorie a ţinutului, şcoli şi licee.

Primari de legendă ai Chişinăului

Casa în care a locuit primarul Chişinăului Karl Schmidt a fost renovată

Deşi era numit în funcţie, şi nu ales de popor, Schmidt era foarte iubit de locuitorii oraşului. A fost singurul primar în cinstea căruia, încă pe când era în viaţă, a fost numită una dintre străzile centrale (actuala Mitropolit Varlaam). Şi-a dat demisia în semn de protest în 1903, după pogromul evreilor din Chişinău. El, care făcuse atâtea pentru europenizarea oraşului, nu-şi imagina că poate conduce o populaţie cu mentalitate sălbatică.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite