Kira, Emily sau Fabian - ce nume au primit copiii moldovenilor născuţi în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului 2015 s-au născut 825 de Sofii şi 898 de Davizi în Republica Moldova, acestea fiind cele mai frecvente prenume pe care majoritatea părinţilor le-au ales pentru nou-născuţii lor. Pe lângă Sofia, care înseamnă „înţelepciune” şi David – „iubit”, la fel de celebre sunt prenumele Maxim, Alexandru, Bogdan sau Maria, Daria şi Alexandra.

Oamenii au atribuit prenumelor puteri misterioase încă din cele mai vechi timpuri, iar credinţa că prenumele îţi poate influenţa destinul există şi până în prezent, deşi tot mai mulţi părinţi aleg numele copiilor inspirându-se din cărţi, filme sau telenovele. Totuşi, majoritatea moldovenilor acordă odraslelor nume tradiţionale precum Ion, Andrei, Victoria sau Alexandra.

Nume frecvente de băieţi

În perioada 1 ianuarie - 31 noiembrie în Republica Moldova s-au născut 22.622 de băieţi şi 21.398 de fete, potrivit datelor oferite de Oficiul Stării Civile. Aproape 900 dintre băieţi au primit numele David, 801 au fost numiţi Maxim, 643 s-au ales cu numele de Alexandru, 619 – Bogdan şi 591 dintre micuţi vor fi strigaţi toată viaţa Artiom. În topul numelor răspândite printre nou-născuţi se află şi Ion, Nichita, Damian, Cristian sau Matei. În listă se regăsesc şi prenume mai rar întâlnite precum Sebastian, anume aşa li se spune celor 215 băieţei născuţi până în noiembrie 2015, Darius – 174 la număr, Nikita – 170, Laurenţiu – 162. Totodată, 139 de băieţi au fost botezaţi Chiril, iar 95 – Kirill, 136 – Robert, 133 – Egor, 99 dintre ei sunt Gleb, 67 – Damir, iar 62 s-au ales cu numele împăratului roman, Cezar. Mai puţini părinţi şi-au numit băieţii Marc, Emilian, Fabian, Leonardo sau Dominic.

Kira, Emily sau Miroslava

Cel mai popular nume pentru fete în 2015 este Sofia, întrucât 825 din viitoarele domnişoare au fost numite astfel. Topul este continuat de cele 757 de Anastasii şi 625 de fete cu prenumele Daria. Alte prenume frecvente sunt Maria, Alexandra, Nicoleta, Gabriela, Mădălina, Emilia, Ilinca sau Ionela. În timp ce 194 de părinţi şi-au botezat fetiţa Ana, alţi 172 au hotărât să mai adauge o literă prenumelui şi astfel în certificatul de naştere a fost scris numele Anna. Asemenea cazuri sunt tot mai dese. De multe ori părinţii decid să personalizeze un nume deja foarte cunoscut şi să-l facă mai special. Astfel, Emilia s-a transformat în Emily, iar Melisa în Melissa. În 2015, 73 de fete au primit numele Varvara, 70 – Emanuela, 69 – Kira, 47 – Miroslava, 41 – Mia, iar 38 – Uliana.

Rusu şi Ciobanu, în topul numelor de familie

De la începutul anului, 260 de copii s-au născut în familia Rusu, 232 în familia Ciobanu, iar 202 sunt Popa. La fel de numeroase sunt şi alte nume de familie precum Cebotari, Roşca, Guţu, Cojocaru sau Melnic. Totodată, 54 de copii vor fi scrişi în catalog Borş, 51 – Malai, 38 – Busuioc, 45 – Vrabie, iar 36 vor trebuie să se obişnuiască cu numele de familie Cucu. Mai rare sunt numele de familie Gonţa, Donţu sau Macovei.

Originea acestor nume de familie este diversă, dar cele mai multe dintre ele au apărut în funcţie de meseriile practicate de purtătorii acestora şi de apartenenţa lor naţională sau de localitatea de baştină la momentul atestării de către autorităţi. Astfel, ca urmare a influenţei ruseşti exercitate asupra Basarabiei, cei mai mulţi au devenit Rusu, iar datorită îndeletnicirilor oamenilor de la sate, tot mai mulţi se năşteau în familiile Ciobanu.

David e de iubit, iar Sofia - de ascultat

Cel mai popular prenume în rândul băieţilor născuţi în 2015 este David. Originea cuvântului vine din ebraică şi înseamnă „de iubit”, iar purtătorii acestuia sunt persoane independente, determinate, cred în adevăr, justiţie şi disciplină. Numele este foarte cunoscut în toată lumea şi datorită vedetelor care îl poartă. Ne amintim aici de David Beckham sau David Letterman. 

Sofia este un nume ce datează din cele mai vechi timpuri şi înseamnă „înţelepciune”.  Se crede că toţi cei botezaţi cu acest nume sau cu un nume derivat vor fi înzestraţi de către Dumnezeu cu judecată înţeleaptă. Fetele care poarta numele Sofia sunt adesea firi enigmatice, dar pot fi şi curajoase, independente, dinamice sau dimpotrivă, introvertite si cerebrale. Acest nume îl poartă faimoasa actriţă Sophia Loren şi regizoarea Sophia Coppola.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite