Kazahstan şi Belarus nu susţin intenţia Rusiei de a introduce taxe vamale la mărfurile din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Rusă intenţionează să introducă unilateral taxe vamale la importul a zeci de categorii de mărfuri din Republica Moldova, de la vinuri şi produse agricole moldoveneşti, la bere, spirt şi mobilă, arată un proiectul de lege elaborat de Ministerul rus al Dezvoltării Economice,

Potrivit documentului, la cel puţin 20 de categorii de mărfuri din Republica Moldova ar urma să se aplice acelaşi regim vamal ca şi pentru ţări precum România, Polonia, China, Germania, Estonia, Franţa etc.

Astfel dacă în prezent la aceste mărfuri se aplica cota zero, odată cu adoptarea documentului ar urma să fie aplicate taxe vamale. De exemplu taxa vamală la carne ar putea ajunge la 0,2 euro pentru un kilogram, la legume 0,07-0,08 euro, la mere între 0,054 şi 0,17 euro pentru un kilogram, la grâu, orz şi porumb va fi de 5 euro pentru o tonă, la seminţele de floarea soarelui de 2,5-5,0 euro pentru o tonă. Şi la importul de vinuri, care acum este interzis în Rusia vor fi aplicate taxe vamale - între 17,5 şi 18,1 de euro. Alt produse sensibile la care se vor aplica taxe vamale sunt zahărul, conservele de legume, spirzul dar şi mobila. 

„Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse urmează, în conformitate cu procedura stabilită, să informeze Republica Moldova cu privire la introducerea taxelor de import”, se spune în document.

Se presupune că decizia va intra în vigoare într-o lună de la data publicării. Din document rezultă că până la 18 iulie acesta urmează să fie prezentat Guvernului rus spre aprobare. Rusia este a doua cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele din Moldova după UE.

La sfârşitul lunii iunie, partenerii Rusiei în Uniunea Vamală - Kazahstan şi Belarus - nu au sprijinit intenţia de a introduce taxe de import pentru bunurile din Ucraina. Potrivit Interfax acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul Moldovei.

Autorităţile de la Chişinău deocamdată nu au avutr nicio reacţie oficială. Potrivit realitatea.md, pentru vineri este planificată o şedinţă specială de Guvern pe tema noilor taxe pe care vrea să le impună Federaţia Rusă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite