Rusia interzice şi slănina din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slanina afumată din Moldova interzisă în Uniunea Vamală FOTO Adevarul
Slanina afumată din Moldova interzisă în Uniunea Vamală FOTO Adevarul

Serviciul Rosselhoznadzor a anunţat că va interzice importurile de produse din carne din Republica Moldova chiar în ajunul ratificării Acordul de Asociere cu UE. Experţii susţin că în viitorul apropiat Rusia ar putea aplica şi alte măsuri restrictive

Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar de la Moscova (Rosselhoznadzor) a anunţat că de la 5 iulie va permite firmelor din Republica Moldova să exporte pe piaţa rusească doar carne în stare crudă. Decizia a fost adoptată pe motiv că firma moldovenească Tehnostel Car ar fi livrat în Belarus slănină sărată şi afumată, fără a avea autorizare.

SLĂNINA ESTE CARNE TRANŞATĂ SAU PROCESATĂ?

„Am trimis o scrisoare Agenţiei Naţionale privind Siguranţa Alimentelor (ANSA), prin care am înştiinţat despre faptul că după ce pe 16 iunie autorităţile din Belarus au permis importul a 500 de tone de slănină din Moldova, pe teritoriul belarus, au ajuns 15 loturi de acest produs de la compania Tehnostel Car, din care patru au fost reţinute, pentru că firma nu dispune de autorizare de livrare a acestui produs pe teritoriul Uniunii Vamale“, se menţionează într-un comunicat de presă al Rosselhoznadzor.
Autorităţile ruse susţin că aceasta constituie o încălcare gravă a normelor sanitare internaţionale şi cer conducerii ANSA să verifice întreprinderea şi să informeze dacă firma respectă normele sanitar-veterinare din Rusia şi Uniunea Vamală. Totodată, Rosselhoznadzor anunţă că de la 5 iulie va permite exportul pe piaţa rusească doar a cărnii crude în carcase (de porc, vită, cal sau ovină).

Administraţia ANSA s-a arătat surprinsă de anunţul Rosselhoznadzor. „Compania a livrat slănină în Belarus, dar acest produs face parte din categoria carne tranşată şi, respectiv, aceste exporturi nu constituie o încălcare a normelor sanitar-veterinare din Rusia şi Uniunea Vamală“, a declarat pentru „Adevărul“, Grigore Porcescu, directorul-adjunct al ANSA.
Oficialul a precizat că firma a primit de la autorităţile din Belarus şi o autorizare specială pentru a livra această slănină, iar toate documentele şi autorizările arată că nu ar fi vorba de un produs procesat, precum susţine Rosselhoznadzor.
„Aşteptăm un document oficial de la autorităţile sanitar-veterinare din Rusia, după care va fi mai clar ce au ei în vedere“, a mai spus Grigore Porcescu. În acelaşi timp, Maria Ududovici, directorul firmei Tehnostel Car, a refuzat să comenteze decizia autorităţilor ruse.

E O SITUAŢIE GRAVĂ

În opinia economistului Viorel Chivriga situaţia creată ar trebui să îngrijoreze Chişinăul. „Autorităţile sanitare din Rusia sunt foarte vigilente şi orice încălcare a cerinţelor sanitare ar putea fi urmată de noi sancţiuni şi restricţii. Acest caz este şi mai deosebit, pentru că e vorba de livrări pe piaţa altui stat decât Rusia şi dacă restricţiile se vor extinde la nivelul celor trei ţări din Uniunea Vamală, apoi efectele vor fi mai grave pentru Moldova“, susţine expertul.
„Aceasta arată că statele din această Uniune îşi coordonează acţiunile şi, în pofida unor declaraţii ale unor lideri politici precum Lucaşenko, ele ar putea aplica în comun restricţii la produsele din Moldova“, a adăugat Chivriga. Specialistul spune că deşi livrările de produse din carne nu ocupă o cotă importantă în balanţa comercială a ţării, pentru unii producători exporturile sunt esenţiale pentru dezvoltare şi pentru că nu au alte pieţe de desfacere. „În pofida unor declaraţii ale oficialităţilor, accesul produselor animaliere din Moldova pe piaţa UE este blocat“, a mai adăugat Viorel Chivriga.

Ruşii impun noi certificate sanitar-veterinare

Marţi, şeful Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert, a declarat că din 1 septembrie importul de produse moldoveneşti şi ucrainene se va face doar în baza certificatelor sanitar-veterinare ale Uniunii Vamale.
„Deoarece, după semnarea acordurilor cu UE, Republica Moldova şi Ucraina au ieşit automat din Acordul CSI privind cooperarea în domeniul sanitar-veterinar, considerăm necesar să trecem aceste ţări la certificatele sanitar-veterinare ale Uniunii Vamale, în baza cărora lucrăm cu celelalte state“, a precizat oficialul rus.
Totodată, acesta a menţionat că unul dintre motivele decizei a constituit faptul că Republica Moldova a permis importul cărnii de porc din România, iar Ucraina - din Polonia, ţări unde au fost înregistrate cazuri de pestă porcină.
„Până acum, am avut un fel de comerţ intern, acum însă relaţiile vor trece la nivel internaţional, respectiv, cu cerinţe mai stricte“, a spus şeful Rosselhoznadzor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite