Jurnaliştii din R. Moldova cer dreptul să decidă independent când să organizeze dezbateri electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnizorii de servicii media cer dreptul să decidă independent ora, frecvenţa, durata şi formatul dezbaterilor electorale. Actualmente legea prevede organizarea dezbaterilor electorale doar în prime time, în regim live, transmite IPN.

 Acest lucru, potrivit jurnaliştilor şi experţilor media, creează impedimente în informarea cetăţenilor întrucât că concurenţii electorali nu pot fi în mai multe locuri în acelaşi timp.

Vasile State, autor al unui proiect de ajustare a unor prevederi din Codul Electoral, care vizează reflectarea alegerilor în mass-media, a precizat că propune eliminarea obligativităţii de a organiza dezbateri electorale doar în prime time. Furnizorii vor stabili independent frecvenţa, ora începerii, durata şi formatul emisiunii. Vor rămâne obligate să organizeze dezbateri electorale doar serviciile generaliste sau de ştiri ale furnizorilor de servicii media.

Preşedintele Asociaţiei Presei Electronice, Ion Bunduchi, coautor al proiectului, a menţionat că în ţară sunt peste 100 de furnizori de servicii media, unii dintre care nu dispun de spaţiu potrivit pentru a se conforma prevederilor de a organiza dezbateri electorale în format live. Mai ales că, pentru a transmite în direct, este nevoie şi de echipament, şi de personal suplimentar. „Practica arată că cine a vrut să respecte legea a chemat câte un concurent electoral şi a mimat dezbaterile, fapt care vine în detrimentul publicului”, a spus Ion Bunduchi.

Moderatoarea TV Lorena Bogza susţine că, de regulă, se întâmplă că televiziunile organizează dezbateri la aceeaşi oră, iar candidaţii îşi trimit reprezentanţii, ceea ce este în detrimentul alegătorului. Este important ca anume candidaţii să fie prezenţi, întrucât cetăţeanul trebuie să-şi cunoască candidaţii, care însă nu pot fi în mai multe locuri în acelaşi timp. Jurnalista crede că norma care obligă organizarea dezbaterilor în prime time trebuie exclusă din lege, întrucât creează mai multe probleme decât soluţii.

O altă jurnalistă, Renata Lupacescu, spune că, din experienţa anterioară, a constatat că unii jurnaliştii au fost nevoiţi să înregistreze dezbaterile pentru a le putea difuza în prime time. Astfel că telespectatorul a putut urmări acelaşi candidat, în acelaşi timp, la  mai multe posturi TV. Renata Lupacescu propune ca norma privind dezbaterile electorale în direct să fie modificată, pentru că concurenţii electorali sunt aşteptaţi şi în teritorii, lucru care în condiţiile unui prime time este mai dificil.

Deputata Maria Ciobanu a menţionat că modificările propuse sunt imperios necesare, dar trebuie de găsit o soluţie pentru moderatorii care se transformă pe alocuri în anchetatori. Şi deputatul Vasile Năstase a spus că a fost înregistrat un proiect de lege cu privire la mass-media şi respectivele completări vor fi oportune.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Presei Independente lui Petru Macovei, subiectul este cu atât mai important cu cât se apropie alegerile prezidenţiale. Propunerile în cauză au fost transmise, încă în luna februarie, la Parlament, Ministerul Justiţiei şi Comisia Electorală Centrală, organizându-se mai multe discuţii. „Contăm pe ajutorul deputaţilor pentru a promova aceste amendamente, pentru a construi o legislaţie care să răspundă interesului public”, a spus Petru Macovei.

Proiectul de modificare a legislaţiei a fost elaborat de experţii media în cadrul unui proiect al Soros Moldova.

https://www.ipn.md/ro/jurnalistii-cer-dreptul-sa-decida-independent-cand-sa-organizeze-7967_1074058.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite