Jumătate de milion de lire sterline, care au fost confiscate de la fiul fostului premier Vlad Filat, vor ajunge la cetăţenii Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luca Filat şi Vlad Filat
Luca Filat şi Vlad Filat

Marea Britanie va transfera Republicii Moldova peste 456 mii de lire sterline, bani confiscaţi de la Luca Filat, fiul ex-premierului Vlad Filat. Banii vor fi investiţi în proiecte în beneficiul cetăţenilor moldoveni. Anunţul a fost făcut de către ambasadorul Marii Britanii la Chişinău, Steven Fisher, în cadrul întâlnirii cu prim-ministrul interimar, Aurel Ciocoi.

„Returnarea sumei menţionate, în conformitate cu prevederile Convenţiei ONU împotriva corupţiei va fi realizată către autorităţile relevante ale Republicii Moldova, pentru proiectele în beneficiul cetăţenilor. Aureliu Ciocoi a salutat decizia autorităţilor britanice, fiind convenită discutarea între instituţiile relevante competente despre mecanismul exact prin care aceste fonduri să fie transferate în ţara noastră”, se spune într-un comunicat al MAE.

Anterior, Vlad Filat a declarat că aceşti bani nu provin din Republica Moldova şi că dânsul nu cunoaşte de unde a luat fiul său aceşti bani.

Amintim că la începutul anului 2019, organele de drept din Marea Britanie l-au obligat pe fiul fostului prim-ministru, Vlad Luca Filat (24 ani), să restituie 466.000 de lire sterline, după ce acesta nu a putut demonstra provenienţa banilor respectivi.

Se pare că fiul premierului moldovean ducea o viaţă de lux la Londra, unde îşi face studiile. Acesta închiria un apartament care costă 1.000 de lire pe zi şi era pe cale să achite alţi 360.000 de lire sterline pentru chiria apartamentului, fapt ce a dat de bănuit anchetatorilor că banii ar putea proveni din activităţile ilegale ale tatălui său, Vlad Filat.

În urma unei investigaţii efectuate de Agenţia Naţională pentru Criminalitate (NCA), autorităţile din Marea Britanie au îngheţat, în mai 2018, trei conturi bancare deschise pe numele fiului ex-premierului, după ce anchetatorii financiari au bănuit că fondurile provin din activităţi ilegale.

În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, s-a demonstrat că banii veneau pe conturile lui Vlad Luca Filat de la companii cu sediul în principal în Turcia şi Insulele Cayman. Depozite multiple în numerar au fost identificate şi în reţeaua de sucursale din Marea Britanie, cu o sumă de 98.100 de lire sterline plătite pentru o perioadă de trei zile.

După ce s-a mutat la Londra, în iulie 2016, pentru a-şi începe studiile, Vlad Luca a condus un stil de viaţă extravagant, cheltuind sume importante de bani pentru bunuri şi servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200.000 de lire sterline, cumpărat de la o reprezentanţă Mayfair.

Curtea Magistraţilor din oraşul Londra a dat un ordin marţi, 5 februarie 2019, de confiscare asupra celor trei conturi îngheţate ale lui Vlad Luca, în care se aflau 466.000 de lire sterline.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite