Judecătorii care examinează omorul de la Elizaveta s-au plâns la CSM pe Renato Usatîi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatii
Renato Usatii

Trei judecători de la Curtea de Apel Bălţi, care examinează dosarul omorului de la Elizaveta, au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii. Aceştia s-au plâns pe declaraţiile fostului primar de Bălţi Renato Usatîi, care le-ar fi lezat onoarea şi demnitate. Consiliul, la rândul său, a decis să remită sesizarea Inspecţiei Judiciare, transmite IPN.

Mariana Timotin, membru CSM, a precizat că este vorba despre judecătorii Gheorghe Scutelnic, Oleg Moraru şi Viorel Puşcaş, care consideră că sunt calomniaţi, le este lezată onoarea şi demnitatea. Magistraţii cer Consiliului  Superior al Magistraturii să dea o apreciere acţiunilor lui Renato Usatîi, să intervină şi să reacţioneze în limitele competenţelor profesionale.

CSM a decis să remită sesizarea Inspecţiei Judiciare, care, după examinare, urmează să vină cu o notă informativă către Consiliu.

La mijlocul lunii iulie, procurorul general a intentat şi înaintat Consiliului Superior al Magistraturii proceduri disciplinare în privinţa a opt judecători care au examinat dosarul de învinuire a carabinierului care l-ar fi împuşcat mortal pe un tânăr la Elizaveta. Procuratura Generală s-a autosesizat ca urmare a erorilor procedurale admise atât de judecătorii implicaţi în examinarea judiciară a cauzei, cât şi de procurori, urmând a fi stabilit gradul de responsabilitate al fiecăruia.

Tragedia s-a produs pe 13 ianuarie 2020, când un tânăr de 23 de ani din satul Elizaveta, municipiul Bălţi, a fost împuşcat mortal într-o încăierare de către un ofiţer din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri. Instanţa de fond l-a condamnat pe inculpat la 17 ani de detenţie, iar recent, prin decizia Curţii de Apel Bălţi, dosarul a fost întors la rejudecare din cauza unei erori de procedură admisă de magistraţii de fond.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite