Iurie Bolboceanu va cere să fie traşi la răspundere cei vinovaţi de condamnarea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Bolboceanu FOTO IPN
Iurie Bolboceanu FOTO IPN

Ex-deputatul Iurie Bolboceanu, condamnat pentru trădare de patrie, în 2018, apoi achitat, în noiembrie 2020, după ce procurorii şi-au retras învinuirea, pregăteşte o sesizare adresată procurorului general, în care sunt colectate toate încălcările admise de judecători, procurori şi colaboratorii operativi în dosarul în care a fost vizat. Într-un  interviu pentru IPN, Iurie Bolboceanu a spus că speră persoanele vinovate să fie trase la răspundere.

Potrivit lui Iurie Bolboceanu, la respectiva sesizare s-a lucrat două luni, pentru că a fost nevoie să fie colectate toate informaţiile, „toate acele minciuni pe care le difuza acea moară de minciuni de-ale lui Plahotniuc, care se numea holding”. Acestea au fost sistematizate şi s-a ajuns la 41 de foi în format A4. Potrivit ex-deputatului, sesizarea conţine toate încălcările comise de instituţiile statului în raport cu persoana sa, începând de la de la urmărirea, reţinerea şi terminând cu ultima zi a procesului de judecată.

Iurie Bolboceanu solicită ca toate persoanele care au încălcat legea să fie trase la răspundere. Toate persoanele „care au fost implicate în producerea acestei crime, să-şi primească ceea ce merită într-un stat de drept, într-un stat civilizat”, a remarcat fostul parlamentar, hotărât să ceară şi despăgubiri materiale. „Voi încerca şi insista ca aceste despăgubiri, indiferent care şi câte vor fi, să fie din contul persoanelor vinovate”, a subliniat Bolboceanu.

Întrebat despre ceea ce-şi propune să facă în viitor, Iurie Bolboceanu rămâne pe poziţia de a nu se implica în politică, chiar dacă i s-a propus să adere la unele partidele politice sau a fost îndemnat să-şi creeze propriul partid. Actualmente, susţine activitatea Asociaţiei pentru drepturile omului „Dreptul la Dreptate”, care vine în ajutorul cetăţenilor în rezolvarea problemelor pe care le au cu justiţia din Moldova.

Interviul este realizat în cadrul proiectului Agenţiei de presă IPN „Injustiţia scoasă la vedere prin mijloace multimedia”. Iurie Bolboceanu a fost reţinut pe 17 martie 2017, iar peste un an, tot în luna martie, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie. El a fost acuzat că, fiind racolat de către ofiţerii Direcţiei Principale de Informaţii a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, în perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017, a cules şi a transmis informaţii de interes naţional, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova. În detenţie s-a aflat doi ani şi trei luni, până când s-a dispus reexaminarea dosarului. Cauza penală a lui Iurie Bolboceanu face parte din lista celor 38 de dosare politice evaluate de către un grup de procurori, creat în februarie 2020, ca urmare a Declaraţiilor şi Raportului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care indica o listă de dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă şi pe motive politice a unor persoane din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite