Iulian Groza: Depunerea cererii nu înseamnă că deja suntem în proces de aderare la UE. Aderarea e un proces complex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Groza
Iulian Groza

Ex-viceministrul de Externe, actualmente membru al Consiliului Suprem de Securitate, Iulian Groza, a oferit mai multe explicaţii cu privire la procesul de aderare la Uniunea Europeană, după ce autorităţile de la Chişinău au anunţat că intenţionează curând să depună o cerere de aderare.

Iulian Groza a precizat, într-o postare pe Facebook, că este important să înţelegem că cererea de aderare la UE nu înseamnă că Moldova, alături de Ucraina şi Georgia vor fi primite în regim fulger în UE. 

„Depunerea cererii nu înseamnă ca deja suntem in proces de aderare. Avem nevoie in primul rând de o promisiune politica la cele 27 tari membri UE şi instituţiile UE ca ce e scris in articul 49 al Tratatului UE se activează pentru noi Ucraina, Moldova şi Georgia. Cele trei tari asociate UE - TRIO Asociat, au cerut recunoaşterea perspectivei Europene de peste 20 ani deja, chiar şi mai demult. Cel mai recent la Summit-ul Parteneriatului Estic din Decembrie 2021”, a afirmat Iulian Groza.

Groza a explicat că nu exista procedura de urgentă de aderare la UE.

„Aderarea este un proces complex si noi trebuie sa întrunim toate criteriile, sa negociem si sa semnam tratatul de aderare si după finalizarea procedurilor de ratificare si într-atât în vigoare sa devenim membri UE. Procesul acesta de regula durează 5,10 ani, poate şi mai mult. Astăzi ce este importat ca sa înceapă acest proces, este sa obţinem o promisiune de aderare o perspectiva europeană la fel cum au primit-o ţările din Balcanii de vest la Summit-ul de la Thesaloniki din 2003, după războiul din Balcani. Dacă ne vom face lecţiile atunci poate repetam performanţa Croaţiei, care este unica ţara din ţările din Balcani membra a UE”, a spus Groza.

El a reiterat că Moldova azi ca şi Ucraina, are nevoie mai mult ca niciodată de un mesaj puternic de sprijin din partea Uniunii Europene. 

„Moldova are nevoie de o promisiune clară de aderare la Uniunea Europeană. Deci aşteptăm Summit-ul extraordinar de la Paris anunţat pentru 11 Martie 2022. Aşteptăm primul semnal. Încrederea mea este ca va fi un semnal pozitiv pentru toţi noi”, a încheiat Iulian Groza.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite