Ion Sturza: „Liberalizarea regimului de vize cu UE, în condiţiile când vor fi respectate toate cerinţele, va avea loc nu mai devreme de 2016“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ex-premierul Ion Sturza
Ex-premierul Ion Sturza

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, susţine într-un interviu pentru Europa Liberă că guvernarea de la Chişinău un pic exagerează, atunci când stârneşte unele aşteptări legate de liberalizarea regimului de vize.

"Prognoza mea este că liberalizarea, în condiţiile când vor fi respectate toate cerinţele, va fi, mai degrabă, în anul 2016, decât în anul viitor. Europenii sunt foarte sensibili la această temă din două considerente. În primul rând, pentru că este un element de etică şi de morală, profund înrădăcinată în conştiinţa europenilor şi, în al doilea rând, o ţară coruptă nu poate să gestioneze un sistem eficient de control al graniţei şi emigraţiei... Vreau să vă dau ca exemplu România care, din păcate, din aceste cauze, deja de mulţi ani este în afara zonei Schengen şi nu se întrevăd şanse de a fi acceptată curând în zona Schengen. Atunci când corupţia este la toate nivelele, de la funcţionarii mici până la nivelul înalt, este foarte greu să dai garanţii că, în condiţiile de liberă circulaţie, nu vor fi abuzuri şi nu vor fi tot felul de lucruri incorecte“, afirmă Ion Sturza în interviul pentru Europa Liberă.

În opinia expremierului corupţia este un impediment  şi pentru semnarea în sine a Acordului de Asociere cu UE.

"Să nu uităm că noi doar îl parafăm. Deci, de la Bruxelles va veni un fax în care va fi scris: trebuie să puneţi la puşcărie atâţia foşti prim-miniştri, atâţia miniştri, atâţia deputaţi, atâţia vameşi. Aceasta se va cere, nu se va cere să venim cu declaraţii, cum că, noi facem reformă...”, a mai spus Sturza.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite