Ion Ceban, critic faţă de decizia de a construi Ambasada SUA în locul Stadionului Republican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ceban

Critici dure din partea primarului general al Chişinăului după decizia Guvernului de a vinde terenul Stadionului Republican Statelor Unite ale Americii pentru construcţia unui nou sediu al Ambasadei. Ion Ceban spune că decizia a fost luată fără consultări publice, în condiţiile în care Primăria avea deja proiectul unui parc ce urma să fie amenajat pe terenul pe care Guvernul îl vinde, notează IPN.

Ceban acuză administraţia centrală de lipsă totală de transparenţă şi spune că deja i s-a plâns ambasadorului american în acest sens.

Primarul capitalei acuză guvernarea că n-a lansat consultări publice în Chişinău pentru a-i întreba pe locuitorii municipiului dacă-şi doresc sau nu construcţia unui nou sediu al Ambasadei SUA chiar în centrul oraşului. Ceban spune că, potrivit planurilor primăriei, pe terenul fostului Stadion Republica urma să fie amenajat un parc sau să fie construit un muzeu de artă contemporană.

„Trebuia să existe consultări. Şi asta i-am spus şi ambasadorului SUA că procesele trebuie să fie transparente. Cetăţeanul trebuie să înţeleagă care sunt interesele înstrăinării unui astfel de teren. De ce să nu apară acolo un parc sau un centru de artă contemporană? Aşa cum a fost planificat şi chiar este un proiect în această privinţă. Ne deranjează graba şi procedura. Nu cunoaştem nimic despre detaliile acestei tranzacţii”, a spus Ion Ceban în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Ceban s-a arătat extrem de nemulţumit de faptul că pe ordinea de zi de astăzi a şedinţei Guvernului se află proiectul privind ratificarea acordului dintre Republica Moldova şi SUA privind construcţia Ambasadei. Potrivit edilului, administraţia centrală ia decizii total netransparente, fără a consulta societatea civilă în prealabil.

„Se iau credite de 40 de miliarde de lei şi nimeni nu ştie cum se cheltuie. Cum s-au cheltuit banii destinaţi crizei refugiaţilor? Nimeni nu ştie. Unde s-au dus avioanele şi camioanele de ajutoare umanitare? Noi, la Primărie, vă putem spune cu exactitate câte periuţe de dinţi s-au luat”, a mai spus Ion Ceban.

Proiectul de lege care prevede vinderea terenului Stadionului Republican Ambasadei SUA a fost votat de regimul condus de Vlad Plahoniuc încă în 2018. În 2020, Parlamentul, la iniţiativa socialiştilor, legea a fost abrogată şi terenul s-a întors în proprietatea publică. Ulterior, prin intermediul Curţii Constituţionale, abrogarea legii a fost anulată.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite