Investiţiile directe în economie, în scădere. Afacerile care au beneficiat de cei mai mulţi bani pentru modernizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suma investiţiilor directe în economie sunt în scădere, sectoarele care au beneficiat de cele mai multe mijloace financiare pentru dezvoltare fiind cel al energiei termice, electrice şi apă, cel al industriei prelucrătoare, iar în unele ramuri ale economiei nu s-a investit deloc.

Banca Naţională a Moldovei a prezentat datele privind investiţiile directe în economie înregistrate în 2014. Suma acestora este de 3,067 miliarde de dolari, în diminuare faţă de 2013 când această valoare era de 3,314 miliarde de dolari. Cele mai multe investiţii au fost alocate sectorului energiei termice, electrice şi apă (955 milioane de dolari), cel al industriei prelucrătoare (565 milioane de dolari), în activităţi financiare (537 milioane de dolari), tranzacţii imobiliare, închirieri şi servicii prestate întreprinderilor (365 milioane de dolari) sau transport şi comunicaţii (331 milioane de dolari).

Cele mai puţine investiţii directe au fost realizate în agricultură, silvicultură şi ramura vânatului (35 milioane de dolari), hoteluri şi restaurante (27 milioane de dolari), sănătate şi asistenţă socială (18 milioane de dolari) şi învăţământ (1 milion de dolari). Sectoarele care nu au beneficiat de astfel de investiţii sunt piscicultura şi industria extractivă.

Din totalul investiţiilor directe, 1,598 de miliarde de dolari au fost realizate din capitalul social propriu al agenţilor economici, iar din împrumuturi – 1,469 miliarde de dolari. Cele mai semnificative creşteri ale investiţiilor directe au fost înregistrate în 2014 în afacerile ce ţin de activităţi financiare, agricultură, construcţii, energie electrică, termică şi apă. În acelaşi timp, s-au redus sumele alocate pentru dezvoltarea afacerilor în comerţ, transporturi şi comunicaţii, tranzacţii imobiliare, industria prelucrătoare.  

Datele BNM arată că investiţiile străine directe în economie au constituit, în 2012, 3,44 miliarde de dolari, iar în 2011 această sumă era de 3,418 miliarde de dolari. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite