Învestirea Guvernului de la Chişinău, misiune (im)posibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Ion Sturza, va cere luni, 4 ianuarie, votul de învestire a Parlamentului într-o şedinţă specială care începe la ora 14:00. Deşi s-a arătat optimist în momentul desemnării, acesta a recunoscut în cele din urmă că nu se aşteaptă la un miracol în sala Legislativului.

Duminică, 3 ianuarie, Ion Sturza a prezentat componenţa Cabinetului de miniştri pe care o va propune deputaţilor pentru dezbateri. În premieră pentru Republica Moldova, aceştia au semnat o declaraţie de integritate pregătită de societatea civilă.

Miniştrii propuşi de Ion Sturza au semnat declaraţia de integritate. „Acest guvern suntem noi, moldovenii”

Ion Sturza a prezentat sâmbătă Parlamentului lista Cabinetului de miniştri şi programul de guvernare într-o scrisoare. Membrii propuşi ai guvernului au declarat pe propria răspundere că nu sunt şi nici nu au fost implicaţi în comiterea de infracţiuni, evaziune fiscală, acte conexe corupţiei sau fapte de comportament corupţional, că nu au fost condamnaţi şi nu există dosare trimise în judecată pe numele lor, nu sunt implicaţi în obţinerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate şi nici în cazuri de conflict de interese. 

De asemenea, prin semnarea declaraţiei, candidatul propus la funcţia de ministru confirmă că nu a încălcat legislaţia electorală şi nu a obţinut voturi prin fraudă, nu este implicat în comportamente de încălcare a moralei publice în procesul de exercitare a unor funcţii publice, nu colaborează cu serviciile secrete.

Cine ar putea face parte din executivul moldovenesc

Din lista miniştrilor propuşi de Ion Sturza fac parte multe nume noi, dar şi persoane care s-au manifestat în ultimul timp în spaţiul public. Funcţia de viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene i-ar putea reveni lui Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, cea de ministru al Afacerilor Interne - lui Alexandru Stoianoglu, fost deputat democrat şi fost vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, iar ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor ar putea fi numit Oleg Tofilat, secreta de stat în cadrul aceleiaşi instituţii.

Cine sunt miniştrii propuşi la Afaceri Externe, Mediu, Reintegrare şi Finanţe

Cine sunt miniştrii propuşi de Ion Sturza la Justiţie, Interne şi Apărare

În lista potenţialilor miniştri se mai regăsesc directorul companiei StarNet, Alexandru Machedon, dar şi actualul ministru al Tineretului şi Sportului, Loretta Handrabura, căreia i-ar putea reveni conducerea Ministerului Educaţiei. Totodată, pentru portofoliul de ministru al Justiţie este propus Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO din partea Republicii Moldova. Propunerea acestuia a fost contestată deja în spaţiul public, dat fiind faptul că în ultimii ani s-a manifestat ca apărător al lui controversatului om de afaceri devenit primar la Bălţi, Renato Usatîi, dar şi că ar fi justificat mita primită de judecători în cadrul unui interviu.

Cine sunt miniştrii propuşi la Economie, Tineret şi Drumuri. Sunt cei mai tineri din echipa lui Ion Sturza

Cine sunt cele patru femei propuse de Sturza la Sănătate, Protecţie Socială, Educaţie şi Construcţii

Vârsta medie a candidaţilor propuşi de Ion Sturza este de 46 de ani - cel mai tânăr reprezentant al echipei de guvernare are 31 de ani, iar cel mai în vârstă - 60 de ani. Jumătate din echipa acestuia sunt membri de partid, dar, potrivit lui Sturza, în cazul învestirii, aceştia ar fi gata să renunţe la carnetul de partid.

Ce îşi doreşte Sturza

Premierul desemnat, Ion Sturza, vrea să guverneze ţara „în serviciul cetăţeanului, şi nu invers”. Acesta îşi propune ca în perioada 2016-2018 să transforme Republica Moldova într-un candidat eligibil pentru aderarea la UE. În Programul de guvernare elaborat de echipa sa se mai prevede semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internaţional, reintegrarea ţării şi combaterea corupţiei.

Una dintre priorităţile de bază ale lui Sturza va fi procesul de reintegrare a ţării, soluţia politică a conflictului fiind corelată cu obiectivul de integrare europeană a ţării, se arată în Program. Pentru asigurarea unei creşteri economice optime, durabile şi incluzive, politicile economice vor avea la bază următoarele principii-cheie: libertatea economică şi condiţiile egale pentru toţi agenţii economici, concurenţa loială, sprijinul antreprenorilor, echilibrarea intereselor angajaţilor cu cele ale angajatorilor, stabilitatea macroeconomică şi responsabilitatea financiar-bancară, consolidarea securităţii energetice.

Acesta îşi mai propune să verifice modul în care a fost concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău, să elaboreze o lege specială de prevenire şi gestionare a crizelor financiare, dar şi să introducă o taxă/impozite de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari.

Pentru a fi învestit, Guvernul Sturza are nevoie de cel puţin 51 de voturi ale parlamentarilor. Până acum, doar fracţiunile liberal-democraţilor şi liberalilor au anunţat că vor susţine acest guvern, ceea ce înseamnă 32 de voturi din 101. Socialiştii, comuniştii şi democraţii au declarat că nu vor vota pentru Guvernul Sturza, pe care îl consideră „un eşec”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite