INTERVIU Alexe Rău: „Colecțiile Adevărul sunt făcute cu dragoste“

0
0
Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naționale din Moldova
Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naționale din Moldova

Directorul Bibliotecii Naționale din Republica Moldova a vorbit despre autorii în vogă pentru publicul moldovean, dar și despre rolul pe care volumele din seriile lansate de ziarul nostru îl are în dezvoltarea culturii generale a fiecărui cititor.

Adevărul: Ce fel de cărţi citesc moldovenii?

Alexe Rău: Din sondajul nostru săptămânal reiese că predomină cărţile de specialitate. O altă categorie vine la bibliotecă să înveţe o limbă străină pentru a pleca la muncă în Europa. Apoi vin studenţii, cam 60% din auditoriul nostru. Cei mai întrebaţi autori sunt laureaţii Premiului Nobel. De exemplu, Mario Vargas Llosa este la mare căutare.

REVOLUȚIE Cum a ajuns cartea Verde un fenomen în Republica Moldova

„Adevărul" a făcut istorie în Moldova

Ce alţi autori din literatura universală preferă publicul moldovean?

Umberto Eco este un scriitor în vogă. Pe urmă sunt autorii clasici pe care trebuie să-i cunoască şi tinerii, cum ar fi Ernest Hemingway, Agatha Christie, Thomas Mann, dar şi clasici în viaţă, precum Milan Kundera.

GALERIE FOTO „Adevărul" după un an. Revoluția continuă!

Lectura impune un act faţă de propria cultură generală.

În ultimele două decenii lucrul ăsta cam şchiopătează. Avem tineri foarte informaţi, dar se observă uneori o atenţie scăzută faţă de complexitatea culturii generale. Astea sunt cazuri sporadice.

Putem vorbi de nişte gusturi aparte pentru carte la noi?

Moldovenii citesc cărţi legate de istoria neamului. Un Boris Vasilev, care scrie despre deportările de aici, sau un Iurie Colesnic, care prezintă Basarabia necunoscută, sunt foarte căutaţi la noi. Şi volumele pe care le scoate editura „Adevărul" sunt solicitate.

Premierul Vlad Filat: La mulţi ani, „Adevărul", un ziar independent şi imparţial

În acest context, cum apreciaţi colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă"?

Îmi amintesc de ceea ce făceau fundaţiile regale în secolul trecut: carte de buzunar pentru diferite categorii de cititori. Aşa faceţi şi voi: o colecţie de cărţi care îţi formează nivelul de cultură generală.

(VIDEO) Vezi mesajul Ambasadorului României la Chişinău pentru „Adevărul" din Republica Moldova

Vă referiţi aici şi la publicul matur?

Un cititor adevărat devii când practici relectura. La „Adevărul" scoateţi floarea literaturii universale. Numai să fii sănătos şi să ai timp pentru recitire, la care se adaugă plăcerea multiplicată prin grafica şi materialele din care este făcută cartea... aveţi cărţi făcute cu dragoste.

Care sunt autorii dumneavoastră preferaţi din colecţia „Adevărul"?

Am citit anterior cam tot ce aţi editat. J. D. Salinger şi tot ce aţi scos voi sunt lecturi obligatorii pentru un om care se respectă. Am făcut însă relecturi în ceea ce priveşte pictorii.

Apreciaţi deci şi celelalte colecţii editate de noi?

„Miturile şi legendele lumii" sunt foarte bune. La fel şi seria „Jules Verne". Nu pot decât să salut această realizare a voastră. La voi cărţile sunt făcute altfel. Spiritul se trezeşte, vede ceva nou. Cum spunea Cyrano de Bergerac: „în toate direcţiile, cu toate simţurile".

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite