Interdicţia aplicată lui George Simion a fost anulată. De ce unionistul era considerat un pericol pentru securitatea Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria sectorului Centru din Chişinău a decis miercuri, 10 februarie, că activistul George Simion, preşedintele Platformei unioniste Acţiunea 2012, nu poate fi persoană indezirabilă în Republica Moldova. Totodată, a fost anulată decizia din luna mai 2015 prin care acestuia i-a fost aplicată interdicţia de a intra în ţară pe 5 ani.

Examinarea dosarului lui Simion a continuat astăzi de către magistrata Svetlana Tizu de la Judecătoria Centru, după ce ieri, 9 februarie, şedinţa a fost amânată.

„Am câştigat. Sper ca unirea va face dreptate pentru toate lucrurile rele care s-au întâmplat în Republica Moldova. Am încrederea că de astăzi nicio acţiune unionistă nu va fi întreruptă. Nu a fost un proces al meu, a fost un proces al unirii. De astăzi încolo, este liber ca să fii unionist”, a fost declaraţia lui George Simion după şedinţa de judecată.

Înainte de pronunţarea deciziei, activistul George Simion s-a declarat nevinovat şi a menţionat că solicitările Biroului de Migraţie şi Azil şi a Serviciului de Informaţii şi Securitate sunt nefondate. „Cei de la BMA şi SIS au afirmat că dacă n-am cetăţenia Republicii Moldova nu pot să mă exprim liber despre unire. Dar nu sunt numai eu. Dacă mă expulzează pe mine, vor da un exemplu. A fost un proces politic împotriva idealului unirii”, a declarat Simion.

Potrivit preşedintelui Acţiunea 2012, autorităţile de la Chişinău admit că opţiunea moldovenilor pentru unirea cu România este legală. „Ei au spus că eu am organizat totul, toate manifestaţiile unioniste: de la Bălţi, de la ambasade, mi-uau prezentat site-uri care mi-ar aparţine mie. Au admis că opţiunea moldovenilor pentru unire este legală, dar eu, ca cetăţean al României, nu am dreptul să spun că îi aştept pe moldoveni acasă”.

Avocatul lui Simion, Dumitru Slusarenco, a precizat că dosarul este fără probe care ar confirma că activistul prezintă pericol pentru securitatea Republicii Moldova. „Le-am spus că pentru ca să existe un temei pentru pericol, trebuie să existe o probă, o înregistrare video sau audio, un martor, dar tot ce s-a prezentat au fost imagini de la manifestaţii paşnice. Chiar ei au admis că aceste evenimente au fost paşnice. Dar concluzia lor a fost că George Simion trebuie să fie expulzat pentru că are potenţialul de a destabiliza situaţia”.

Amintim că pe 5 februarie, George Simion, liderul organizaţiei unioniste Acţiunea 2012, a fost anunţat la Vama Sculeni că nu poate intra pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta a anunţat pe pagina sa de Facebook că interdicţia i-a fost pusă pe data de 6 ianuarie şi era argumentată prin faptul că în sistemele informaţionale naţionale acesta „este semnalat inadmisibil”.

Anterior, la mijlocul lunii mai în anul 2015, preşedintele Platformei unioniste „Acţiunea 2012”, George Simion, a fost declarat indezirabil pe o perioadă de 5 ani în Republica Moldova, printr-o decizie a Biroului Migraţie şi Azil, fiind expulzat din ţară. Ulterior, în septembrie 2015, Curtea de Apel din Chişinău a considerat că nu există motive pentru ca liderul unionist George Simion să fie declarat persona non-grata. Ministerul Afacerilor Interne de la Chişinău a precizat însă că pe 30 noiembrie 2015 Curtea de Apel a respins solicitarea de supendare a acestei decizii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite