Inaugurarea blocului chirurgical de la Spitalul Clinic Republican este amânată din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul chirurgical de la Spitalul Clinic Republican trebuia să fie gata încă din august Foto: Tudor Iovu
Centrul chirurgical de la Spitalul Clinic Republican trebuia să fie gata încă din august Foto: Tudor Iovu

Termenul de predare a centrului chirurgical de la Spitalul Clinic Republican a fost prelungit cu încă două luni, după ce ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi a spus că imobilul urma să fie deschis în decembrie. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii dau vina pe o finanţare întârziată care trebuia să fie acordată de Guvernul Austriei.

Anunţat cu surle şi trâmbiţe încă din 2012 că urma să fie deschis vara trecută în august şi, ulterior, făgăduit de ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi pentru finele lunii decembrie 2013, blocul chirurgical din spatele Spitalului Clinic Republican este în continuare în faza de şantier.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Viorica Tudos, termenul de recepţionare a complexului operator a fost prelungit cu încă două luni. ”Cel mai sigur blocul chirurgical va fi deshis în februarie. Termenul de dare în folosinţă a fost extins fiindcă nu am primit încă finanţarea pentru echipamente, de la Guvernul Austriei, în valoare de aproximativ 3 milioane de lei”, spune Tudos.

Astfel, termenul de predare a imobilului chirurgical va înregistra o întârziere de 7 luni de la data prevăzută în contractul de bază cu partenerii privaţi implicaţi în acest proiect.

După ce va fi deschis, centrul de chirurgie al Spitalului Clinic Republican va deservi pacienţii care vin din mai multe spitale mari, incluzând aici Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie şi Institutul Oncologic.

GALERIE FOTO Blocul chirurgical de la Spitalul Clinic Republican ar putea fi deschis anul viitor

Blocul de operaţii include un centrul de chirurie a capului, un centru de chirurgie toracală şi un centru de chirurgie a abdomenului. În total, e vorba despre 16 săli de operaţii cu 75 de paturi pentru terapie intensivă, un bloc de sterilizare, laborator de urgenţă cu echipamente de ultimă oră şi o bancă de sânge

Tot acolo va funcţiona o sală de operaţii hibrid dotată cu angiograf, un dispozitiv imagistic cu rezonanţă magnetică, microscop şi navigator care permite efectuarea de operaţii pe creier, cu precizie de până la un micron.

Operaţii cu precizie microscopică, pe creier, în noul blocul chirurgical din Chişinău

Pentru construcţia şi amenajarea blocului chirurgical (cu tot cu echipament) au fost alocate 35,5 milioane de euro, dintre care un credit de 3 milioane de dolari de la Banca Mondială, altul de 18 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, un grant de 3 milioane de euro din cadrul Facilităţii de Investiţii în Vecinătate a Consiliului Europei, iar restul de 11,5 milioane de euro sunt alocaţi de Guvern.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite