În postul vamal Leuşeni au fost deschise 5 piste noi de control pe sensul de intrare în R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leuseni border.gov

În scopul reducerii timpilor de traversare prin postul vamal Leuşeni au fost deschise 5 piste de control pe sensul de intrare în ţară, ceea ce duce la implicarea mai multor funcţionari vamali şi poliţişti de frontieră în procesul de control şi realizarea simultană a procesării unui număr mai mare de mijloace de transport.

Conform datelor statistice anume punctul de trecere a frontierei frontieră Leuşeni este cel mai solicitat şi înregistrează cel mai mare număr de traversări ale frontierei de stat. Astfel, de la 1 iunie 2022 şi până la ziua de ieri au fost consemnate circa 800 mii de traversări persoane. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul a crescut cu peste 200 mii de treceri ale frontierei. La fel, numărul s-a majorat cu aproximativ 8% în comparaţie cu perioada similară a anului 2019, înainte de pandemie.

În aceeaşi ordine de idei, menţionăm că, Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi Poliţia de Frontieră  întreprind toate măsurile menite să contribuie la fluidizarea traficului transfrontalier şi anume:

  • suplimentarea numărului de angajaţi şi asigurarea cu tehnică specială de control;
  • redirecţionarea traficului pe pistele disponibile pe sensul opus de deplasare, adică procedura „REVERS";
  • schimbul reciproc de date şi informaţii privind fluxul de călători şi mijloace de transport;
  • redirecţionarea fluxului şi recomandarea pentru călători de a alege cele mai apropiate puncte de trecere a frontierei, cum ar fi Costeşti, Cahul sau Lipcani etc.
  • folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere (disponibilitatea tuturor pistelor de control);
  • schimbul reciproc de date şi informaţii privind fluxul de călători şi mijloace de transport;
  • intensificarea relaţiilor de conlucrare cu autorităţile de frontieră şi vamale ale statelor vecine, pentru a sincroniza acţiunile ce ţin de traversarea frontierei de stat. 

În scopul susţinerii participanţilor la traficul transfrontalier, Serviciul Vamal şi Poliţia de Frontieră recomandă: 

  • verificarea valabilităţii şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat; 
  • tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele şi pentru a evita formarea cozilor; 
  • consultarea aplicaţiei ”Traficul on-line în posturile vamale de frontieră” de pe pagina oficială a Serviciului Vamal, pentru a cunoaşte în timp real situaţia din punctele de trecere a frontierei;
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite