În 10 zile s-au schimbat proprietarii la circa 30% din acţiunile Victoriabank

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţionarii Victoriabank îşi vând acţiunile
Acţionarii Victoriabank îşi vând acţiunile

În cadrul a şase tranzacţii desfăşurate astăzi la Bursa de valori Moldovei au fost vândute încă 10,3% din acţiunile Victoriabank la un preţ total de 78,7 milioane de lei.

Preţul de comercializare a acţiunilor a crescut cu circa o treime şi a constituit 30,46 lei pentru o acţiune cu valoare nominală de 10 de lei.

Anterior la Bursa de Valori s-au mai vândut aproape 19% din acţiunile Victoriabank. În consecinţă în decurs de aproape două săptămâni s-au schimbat proprietarii a peste 29% din capitalul băncii.

Surse din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei susţin că în spatele ultimelor tranzacţii cu acţiunile de la Victoriabank stau acelaşi companii, ce au fost implicate în conflictul de la începutul acestui an.

Printre aceste se numărau companiile de asigurări Asito şi Moldasig, firmele Volmark Trade LTD şi Maxpower Invest Limited, înregistrate în Marea Britanie, firma cipriotă Corplexus LTD şi compania rusească „Центральная компания инфраструктурных инвестиций” (ЦИКинвест). BNM a susţinut că acest firme acţionează concertat şi au achiziţionat în mod netransparent pachete de acţiuni importante de la Victoriabank, fără acordul în prealabil al băncii centrale.

Potrivit datelor publicate pe site-ul băncii, în prezent pachete importante de acţiuni deţine Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu o cotă de 15,06% şi Alpha Bank România cu o cotă de 12,5%.

Un pachet important la Victoriabank este a lui Victor Ţurcanu, actualul preşedinte al Consiliului de Administrare. Oficial, el deţine 10,45%, dar împreună cu rudele ar controla circa 25%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite