Igor Grosu, despre exploziile din Transnistria: Anumite grupări doresc atragerea R. Moldova în război

0
0
Igor Grosu, speaker.
Igor Grosu, speaker.

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, spune că autorităţile constituţionale de la Chişinău monitorizează constant situaţia din stânga Nistrului, iar partenerii externi ai R. Moldova deja au fost informaţi despre incidentele din regiune, notează IPN.

Igor Grosu spune că provocările din ultimele zile ar fi fost puse de cale de grupări din regiunea transnistreană care-şi doresc atragerea Republicii Moldova într-un război. Preşedintele Parlamentului se arată convins că atât pretinsele autorităţi de la Tiraspol, cât şi cetăţenii din stânga Nistrului, nu-şi doresc escaladarea situaţiei.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău califică drept provocări şi tentative de destabilizare a situaţiei incidentele din ultima perioadă înregistrate în stânga Nistrului. Potrivit lui Igor Grosu, liderii separatişti înţeleg gravitatea momentului şi nu agreează scenariul atragerii Republicii Moldova în război.

„Cineva doreşte escaladarea şi tensionarea situaţiei. În stânga Nistrului avem două partide, şi nu mă refer la partide politice. Tabăra războiului, cea a minţilor fierbinţi care îşi doresc escaladarea si tabăra moderaţilor, din cadrul aşa-ziselor autorităţi din stânga Nistrului, care înţeleg mai bine care sunt consecinţele în cazul unui scenariu pe care nimeni nu şi-l doreşte. Şi la nivel de societate, cu toată propaganda care persistă acolo, oamenii nu-şi doresc escaladarea. Noi observăm şi o sporire a adresabilităţii la birourile de perfectare a documentelor, paşapoartelor, buletinelor. E şi un aflux de oameni spre malul drept. Este o încercare a grupării care nu-şi doreşte pace de a destabiliza situaţia”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Igor Grosu, membru al Consiliului Suprem de Securitate, spune că autorităţile de la Chişinău cer tuturor instituţiilor statului să dea dovadă de vigilenţă maximă, să asigure ordinea publică şi să contracareze în timp util orice tentative de destabilizare a situaţiei.

„Am consolidat capacităţile la frontiere. Am întărit instituţiile statului în ceea ce priveşte infrastructura critică. Am contactat imediat partenerii de dezvoltare şi i-am informat despre ceea ce avem. Suntem cu ochii pe regiunea transnistreană. Sperăm să prevaleze minţile lucide. Pretinsele autorităţi de acolo au renunţat şi la parada de 9 mai, ceea ce ne face să credem că ei înţeleg seriozitatea momentului”, a mai spus Igor Grosu.

În data de 25 aprilie a fost atacat cu lansatoare de grenade sediul aşa-zisului Minister al Securităţii de Stat de la Tiraspol. Ulterior, la 26 aprilie, a fost atacat aerodromul de la Tiraspol şi au fost distruse două antene de radiocomunicaţii din satul Mayak. În timp ce autorităţile constituţionale de la Chişinău spun că provocările sunt organizate de forţe din interiorul regiunii transnistrene, liderul separatist de la Tiraspol spune că „urmele atacurilor produse în ultimele zile duc spre Ucraina”.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri