Igor Dodon acceptă organizarea unui referendum pe subiectul integrării europene: Votul cetăţenilor va fi negativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Igor Dodon a anunţat joi, 18 octombrie, că acceptă provocarea PDM privind organizarea unui referendum pe subiectul integrării europene, pe motiv că este sigur că votul dat de cetăţeni va fi negativ. Potrivit lui, după nouă ani de guvernare, oamenii nu mai au încredere nici în partidele de dreapta.

„Astăzi am văzut cu toţii la ce nivel de susţinere a ajuns ideea de integrare europeană. Nici parlamentarii declaraţi proeuropeni nu mai cred în vectorul european şi nu îl vor fixat în Constituţie. Nici nu era corect ca ideologia unor partide să devină ideologie de stat, deoarece aşa ceva este antidemocratic şi împotriva principiului de pluralism de idei”, a declarat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Dodon susţine că, potrivit Constituţiei, acest subiect nu va putea fi pus la vot în Parlament pe parcursul unui an de zile: „Iar după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, înţelegem cu toţii că o majoritate pro-europeană nu va mai exista”.

„Noi însă nu ne temem să ieşim la consultări în faţa poporului şi acceptăm provocarea Partidului Democrat. Şi Preşedinţia, şi Partidul Socialiştilor, avem certitudinea că votul la referendum va fi negativ, deoarece după 9 ani de guvernare aşa-zis proeuropeană, cetăţenii nu mai au încredere nici în partidele de dreapta, nici în ceea ce propun aceste partide pseudo-europene, iar referendumul va confirma această dispoziţie socială”, a afirmat şeful statului.

El a precizat că „oamenii vor o politică externă echilibrată, stabilirea unor relaţii bune şi în Est, şi în Vest: cu Rusia, China, cu Europa şi SUA, cu Turcia, cu Uniunea Europeana şi Uniunea Eurasiatică, precum şi cu alte ţări partenere”

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunţat joi, 18 octombrie, că democraţii vor să organizeze un referendum naţional, posibil în ziua alegerilor parlamentare, 24 februarie 2019, privind includerea în Constituţie a sintagmei „integarea europeană este vectorul de dezvoltare al ţării”. Decizia democraţilor vine după ce fracţiunile parlamentare ale PLDM şi PL au refuzat să sprijine modificarea Legii Supreme în Parlament. Democraţii încă nu au decis dacă referendumul va fi unul constituţional sau consultativ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite