Guvernul român a aprobat acordarea primei tranşe de 60 de milioane de euro pentru Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Liviu Iolu
Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Liviu Iolu

Guvernul României a aprobat miercuri, 3 august, acordarea primei tranşe de 60 de milioane de euro din împrumutul de 150 de milioane de euro acordat Republicii Moldova. Purtătorul de cuvânt al Executivului român, Liviu Iolu, a declarat pentru presă că prima tranşă din asistenţa financiară rambursabilă urmează a fi acordată în data de 24 august, transmite IPN.

Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România şi Republica Moldova a fost semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015 şi ratificat în 2016, fiind completat ca urmare a schimbului de scrisori între prim-miniştrii României şi Republicii Moldova.

Prin acest schimb de scrisori, părţile au convenit asupra unor obligaţii din partea Republicii Moldova, printre care – stabilirea unei foi de parcurs pentru ajungerea la un acord cu FMI, iniţierea unui pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, dar şi lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităţilor din sistemul bancar şi fixarea unui calendar legislativ pentru corectarea acestora. La fel, s-a mai cerut prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a strategiei de reformare a sectorului justiţiei şi a strategiei naţionale anticorupţie.

Creditul va fi acordat Moldovei pe un termen de 5 ani, cu o dobândă de 1,5% anual.

Creditul este oferit Republicii Moldova în calitate de sprijin bugetar. Banii urmează să ajungă în Moldova în trei tranşe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite