Guvernul de la Chişinău va compensa 30% din valoarea accizei la motorina utilizată în agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock

Autorităţile vor compensa 30% din valoarea accizei la motorina utilizată în agricultură. De asemenea, agricultorii vor fi asiguraţi cu mijloace circulante de care au nevoie pentru procurarea inputurilor, transmite IPN.

Concomitent, vor putea fi compensate până la 200 de mii de lei din rata dobânzii la creditele accesate pentru completarea mijloacelor circulante şi, suplimentar, până la 150 de mii de lei pentru creditele accesate pentru proiectele investiţionale. Măsurile pentru susţinerea sectorului agricol au fost anunţate de către premierul Natalia Gavriliţa într-o conferinţă de presă.

Premierul a declarat că în ultimele două săptămâni a avut întrevederi cu mai multe grupuri de agricultori, a fost în teritoriu şi este clar că situaţia este complicată. Au crescut preţurile la carburanţi, în special la motorină, nu mai sunt accesibile căile de import şi export prin Ucraina, au crescut semnificativ şi preţurile la o gamă de produse şi servicii necesare pentru plantare.

Natalia Gavriliţa a precizat că vor fi acordaţi mai mulţi bani pentru subvenţiile agricole. Dacă în 2021 Fondul de subvenţionare era de 1,1 miliarde de lei, atunci în 2022 acesta a fost crescut până la 1,5 miliarde de lei. Totodată, în câteva săptămâni va avea loc rectificarea bugetului, iar Fondul de subvenţionare va fi majorat până la 1,7 miliarde de lei. Banii suplimentari vor fi redirecţionaţi pentru finanţarea măsurilor de susţinere în contextul crizei.

„Vom face şi alte măsuri care erau importante şi înainte de război, şi înainte de criză, dar sunt importante mai ales acum pentru reorientarea producerii. Vom majora plafonul subvenţiei până la 1,5 milioane de lei pentru construcţia instalaţiilor de producere a energiei regenerabile. Vom subvenţiona în premieră înfiinţarea plantaţiilor multianuale cu soiurile înscrise în cataloagele Uniunii Europene, fără ca să fie necesară adoptarea lor în Catalogul Naţional. Vom subvenţiona de asemenea practicile de eficienţă energetică prin compensarea de 50% din costul seminţelor leguminoase de producţie autohtonă, dar nu mai mult de două mii de lei per hectar”, a mai spus şefa executivului.

Proiectul cu măsurile pentru agricultori urmează să fie publicat joi, iar săptămâna viitoare să fie votat. De asemenea, Natalia Gavriliţa a anunţat că săptămâna viitoare, împreună cu câţiva colegi, va efectua o vizită în Germania pentru a discuta instrumentele disponibile pentru susţinerea adiţională a ţării pe timp de criză.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite