Guvernul a aprobat Strategia pentru asigurarea egalităţii dintre femei şi bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat luni, 9 martie, Strategia pentru asigurarea egalităţii între femei şi bărbaţi în Republica Moldova pe anii 2017 -2021, precum şi Planul de acţiuni privind implementarea acesteia.

Documentul are la bază cinci obiective generale, urmate de obiective specifice, printre care, asigurarea abordării complexe a egalităţii între femei şi bărbaţi, fortificarea mecanismului instituţional de asigurare a egalităţii între femei şi bărbaţi, combaterea stereotipurilor în societate şi promovarea comunicării non-violente.

Contactaţi de IPN, reprezentanţii organizaţiilor ce promovează egalitatea de gen au apreciat în ce măsură ar putea Strategia să elimine inegalităţile de gen în contextul Republicii Moldova.

Potrivit preşedintei de onoare a Gender-Centru, Valentina Bodrug-Lungu, documentul în sine este unul bun, problema rămânând cea a asigurării implementării şi acoperirii cu resurse. De aceea organizaţia îşi propune pentru viitor organizeze un monitoring strict în a cest sens.

„La elaborarea Strategiei s-a ţinut cont atât de recomandările ministerelor, administraţiilor publice locale, cât şi ale societăţii civile. Da, unele segmente se regăsesc mai puţin, dar urmează să fie dezvoltate. Acum noi ne propunem să monitorizăm valorificarea a dimensiunii de gen a acestor documente”, a specificat Valentina Bodrug-Lungu.

Directorul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, este de părere că Guvernul, pe filiera Strategiei, ar fi putut să fie mult mai ambiţios în ceea ce îşi propune, inclusiv pe domenii ce ţin de piaţa muncii, sănătate, educaţie,  reprezentarea echitabilă a bărbaţilor şi femeilor în funcţii elective.

„Eu sper că Guvernul când a adoptat această Strategie a aprobat şi un buget consistent pentru a se asigura că toate activităţile care sunt planificate vor fi realizate. Aş vrea să nu existe nicio scuză instituţională din partea Guvernului sau a altor autorităţi, să nu spună că au avut intenţii bune, dar ele nu au fost puse în practică din cauza că nu au resurse suficiente” a menţionat Alexei Buzu.

Obiectivele Strategiei pentru asigurarea egalităţii între femei şi bărbaţi au fost trasate pe următorii cinci ani şi reflectă angajamentele asumate pe plan internaţional de către Republica Moldova.

Activităţile prevăzute în Planul de Acţiuni al Strategiei, vor fi finanţate din contul alocaţiilor aprobate în aceste scopuri, bugetelor autorităţilor publice implicate, dar şi din alte surse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite