Grupul parlamentar al comuniştilor cere demiterea preşedintelui Nicolae Timofti pentru că acesta vorbeşte română şi vrea ca Republica Moldova să adere la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuniştii îi impută şefului statului că nu a respectat Constituţia în ceea ce priveşte articolele despre neutraliate şi limba de stat. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, Vlad Ţurcanu, a declarat că deputaţii PCRM nu l-au ales preşedinte şi „sunt ultimii în măsură să-i ceară demisia“.

Comuniştii tună şi fulgere la adresa întregii guvernări, care „vrea să impună un protectorat străin asupra Republicii Moldova, cu o suveranitate limitată, o economie falimentată forţat“. „Acest acord s-ar potrivi mai degrabă unei colonii decât unui stat independent. Acordul impune producătorii moldoveni să renunţe la pieţele statelor-membre ale CSI. Acordul încalcă flagrant neutralitatea constituţională a ţării şi transferă suveranitatea poporului către un anumit Comitet de Asociere. Graba cu care se încearcă semnarea Acordului de Asociere în condiţiile în care majoritatea regiunilor ţării, inclusiv Transnistreana şi Găgăuzia, nu acceptă condiţiile impuse în document, simbolizează pierderea suveranităţii“, scrie în demersul PCRM.

Cât despre şeful statului Nicolae Timofti, parlamentarii PCRM susţin că din momentul alegerii lui acesta „nu şi-a dat seama unde a nimerit şi ce responsabilitate şi-a asumat“ şi refuză să consulte cu poporul dacă acest acord trebuie sau nu să fie semnat.

Ei enumeră de câte ori preşedintele Republicii Moldova a făcut declaraţii despre neutralitate, care în viziunea lui este o greşeală, susţinând pentru Europa Liberă că: „... dacă va depinde de mine, ca decizia mea să fie definitivă, eu aş vota pentru aderarea la NATO”. PCRM consideră prin această declaraţie şeful statului „impune“ opinia sa şi pentru aceste declaraţii este pasibil de atragere la răspundere penală.

Un alt „cap de acuzare“ sunt afirmaţiile preşedintelui Nicolae Timofti precum că vorbeşte limba română, o atitudine, în viziunea comuniştilor, „dispreţuitoare“ faţă de Constituţie şi de „limba moldovenească“.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, Vlad Ţurcanu afirmă că pretextele invotate de comunişti sunt lipsite de temeiuri juridice şi de substanţă. „În ceea ce priveşte statutul de neutralitate, şeful statului a respectat cu stricteţe, prin acţiunile sale, această prevedere constituţională. E altceva că preşedintele consideră (şi are dreptul la această opinie), că includerea acestei prevederi în textul Legii supreme a fost o greşeală“, a menţionat Vlad Ţurcanu.
Totodată, şeful statului susţine că statutul de neutralitate a Republicii Moldova este încălcat prin menţinerea pe teritoriul ţării, a unei armate străine, şi regretă că guvernarea PCRM „nu a luat atitudine publică faţă de această situaţie de încălcare flagrantă a statutului de neutralitate a ţării“.

„Cu privire la limba română, preşedintele îşi întemeiază punctul de vedere pe părerea unanimă a mediului academic şi pe decizia lămuritoare şi irevocabilă în această privinţă a Curţii Constituţionale, în favoarea utilizării denumirii de limbă română“, a mai spus Vlad Ţurcanu.

„Preşedintele regretă că un partid care a condus destinele acestei ţări vreme de opt ani se detaşează de proiectul european al Republicii Moldova (pe care anterior l-a susţinut) şi întreprinde măsuri cu scopul declarat de a torpila acţiunile de modernizare a Republicii Moldova. Comuniştii pledează în schimb pentru menţinerea Republicii Moldova într-un spaţiu în care ţara noastră se află de 24 de ani, răstimp în care a ajuns cea mai săracă ţară din Europa, cu cele mai reduse pensii şi salarii, şi cu cele mai mari preţuri la gaze“, a conchis purtătorul său de cuvânt.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite