Igor Grosu cere salvarea vieții unui fost președinte al Georgiei

0
Publicat:

Igor Grosu se arată îngrijorat de starea de sănătate a lui Mihail Saakașvili, solicitând partenerilor externi să facă tot ce pot pentru a salva viața fostului șef de stat al Georgiei.

Grosu a venit cu un apel cu privire la ex- președintele Georgiei. FOTO: Arhivă
Grosu a venit cu un apel cu privire la ex- președintele Georgiei. FOTO: Arhivă

Șeful Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, și-a manifestat îngrijorarea după ce fostul președinte Mihail Saakașvili a participat recent după o pauză de patru luni, la un proces de judecată.

,,Starea sa fizică însă, este îngrijorătoare și facem apel către toți partenerii noștri externi să facă tot ce pot pentru a salva viața lui Mihail Saakașvili.Orice om merită și trebuie să aibă parte de proces de judecată corect, unde să-i fie respectate drepturile și care să nu-i afecteze starea generală de sănătate”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook, menționând că ,,torturarea oponenților politici trebuie oprită, mai ales că viața este o valoare europeană de bază, iar cetățenii georgieni tind să facă parte din marea familie europeană”. 

Decizia președintelui ucrainean

Iar liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a anunţat cu o zi mai devreme ca îl va expulza pe ambasadorul Georgiei, în semn de protest faţă de situaţia fostului preşedinte al ţării, Mihail Saakaşvili, de asemenea cetăţean ucrainean, care a apărut slăbit la procesul său de la Tbilisi în aceeaşi zi.

Am cerut astăzi Ministerului de Externe să-l convoace pe ambasadorul Georgiei, să-l notifice în legătură cu protestul nostru şi să-i ceară să părăsească Ucraina în termen de 48 de ore pentru consultări în capitala sa”, a scris Zelenski pe Telegram, conform Agerpres.

Fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, a fost „otrăvit” cu metale grele în închisoare în Georgia. În vârstă de 54 de ani, Saakaşvili, care este şi liderul opoziţiei în această ţară din Caucaz, a fost transferat la spital anul trecut după o grevă a foamei de 50 de zile, ţinută ca protest contra încarcerării sale pentru abuz de putere, acțiune pe care el o denunţă drept una politică.

În data de 1 februarie a acestui an, mass-media a publicat fotografii care arată semne de înrăutățire a stării sale de sănătate și de pierdere rapidă în greutate.

Saakașvili, care execută în prezent o pedeapsă de șase ani de pușcărie, pentru acuzații de abuz de putere, a fost transferat la secția de terapie intensivă din cauza deteriorării stării sale de sănătate. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite