Grănicerii transnistreni îi înjosesc pe moldoveni pe pământul lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul Securitate Transnistreană a permis eliberarea celor patru reprezentanţi ai Partidului Liberal (PL) reţinuţi la punctul de trecere Coşniţa – Dubăsari, pe motiv că ar transporta materiale care ar „asalta ţara nistreană”. Incidentul a fost soluţionat de Comisia Unificată de Control (CUC), după patru ore de la reţinere, afirmă Alexandru Zubco, jurist „Promo-Lex”.

Sâmbătă, organele de control separatist i-au reţinut pe candidatul PL la funcţia de deputat, Vladimir Meleca, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Tiraspol, Denis Cârlig, Preşedintele Tineretului Liberal Tiraspol, candidat PL la funcţia de deputat, Irina Gataniuc, secretara OT PL Tiraspol şi tânărul liberal Victor Fanachi.

La frontieră, grănicerii transnistreni le-au spus liberalilor că „nu au voie să treacă în ţara lor” afirmă Vladimir Meleca, care le-a reproşat că Transnistria ar fi o ţară aparte. Reţinuţii care se îndreptau spre Varniţa, deţineau în automobil pliante, chipiuri, tricouri, pixuri, dar şi un banner, toate cu inscripţiile PL. Vladimir Meleca califică acest incident ca fiind „o încălcare a drepturilor omului, o încălcare a moldovenilor în ţara noastră”. Tot el afirmă că scopul grănicerilor a fost înjosirea moldovenilor. 

Militar cu funcţie de avocat

Juristul Asociaţiei „Promo-Lex”, Alexandru Zubco, susţine că reţinuţilor nu li s-a permis să efectueze nici un apel telefonic, să solicite un avocat sau să meargă la baie pe toată durata arestării lor. Şi Vladimir Meleca a confirmat aceste interdicţii, adăugând că nu li s-a permis nici să iasă din automobil. Deşi liberalilor nu le-au fost aplicate cătuşe, acestora le-au fost ridicate actele, fiind supuşi percheziţiei atât ei, cât şi automobilul. Insistând să meargă la baie, Vladimir Meleca afirmă că nu a primit această favoare, chiar dacă are probleme de sănătate. Solicitând un avocat, liberalilor li s-a adus un militar, care a zis că este avocatul, procurorul şi judecătorul lor.

Operaţiunea de salvare a invitaţiilor

Toate materialele pentru care au fost reţinuţi, considerate propagandiste au fost confiscate şi transmise Tiraspolului. Vladimir Meleca declară că după numărarea tuturor materialelor confiscate, a semnat pentru sigilarea ulterioară a acestora. Grănicerii transnistreni, necunoscători ai limbii române, au spus că vor face traducerea materialelor confiscate pentru a fi siguri că acestea nu conţin „cuvinte care să asalteze ţara nistreană”. ”Tot ce am putut salva au fost nişte invitaţii la concertul din Varniţa, cu chipul lui Mihai Ghimpu, al lui Veceslav Untilă, al lui Dorin Chirtoacă şi al meu, care erau în geanta Irinei Gataniuc”, a adăugat Meleca.

Tot el susţine că eliberarea lor a fost posibilă datorită lui Denis Cârlig, căruia i s-a permis după o vreme accesul la baie. „Lângă baie era maşina poliţiei de stat, iar Denis a putut să ia legătura cu poliţiştii de acolo”, afirmă Vladimir Meleca. Apoi a fost alertată CUC, care a făcut posibilă eliberarea reprezentanţilor PL. În asemenea cazuri, cetăţenilor li se confiscă materialul propagandistic, sunt informaţi că nu li se permite trecerea frontierei şi trebuie să facă cale întoarsă, consideră Alexandru Zubco, care califică această situaţie „ca un incident, o provocare şi o încălcare a drepturilor la libera circulaţie”. În acelaşi timp, Vladimir Meleca susţine că grănicerii le-au propus să facă cale întoarsă, dar ei nu au acceptat, dorind să-şi continuie drumul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite