Gavriliţa: Nu sunt semnale despre riscuri de extindere a acţiunilor militare pe teritoriul Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavrilita

Premierul Natalia Gavriliţa afirmă că nu sunt semnale despre riscuri de extindere a acţiunilor militare pe teritoriul Republicii Moldovei. Cât despre solicitarea administraţiei de la Tiraspol privind recunoaşterea independenţei, Natalia Gavriliţa a precizat că „aceste declaraţii sunt de 30 de ani”, transmite IPN.

În cadrul unei conferinţe de presă, premierul a menţionat că Tiraspolul a cerut să fie recunoscută independenţa regiunii transnistrene şi cu alte ocazii, inclusiv când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE. Important este că mecanismele existente de negocieri sunt funcţionale şi autorităţile de la Chişinău vor continua să facă uz de ele, a declarat Natalia Gavriliţa.

Întrebată despre decizia Ucrainei de a sista exportul unor produse, premierul a precizat că este evident că războiul din statul vecin va afecta pieţele internaţionale. Or, Ucraina este un exportator important de cereale. „Reorientare economiei va veni cu anumite costuri tranzacţionale sau chiar cu anumite costuri pentru întreprinderi. Dar vreau să vă reamintesc că în ultimii ani economia Moldovei s-a reorientat spre comerţul cu Uniunea Europeană”, a notat şefa executivului. Comerţul cu Rusia şi Ucraina reprezintă circa 15% din comerţul Republicii Moldova.

Administraţia de la Tiraspol a cerut „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean şi semnarea unui acord-interstatal între Chişinău şi Tiraspol. Demersul a fost făcut  după ce conducerea Republicii Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite