Furnizorul de apă din Chişinău vrea să finanţeze deschiderea unui muzeu de specialitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinderea „Apă-Canal Chişinău” vine cu iniţiativa de a participa cu o parte  din investiţii la conservarea colectoarelor de apă din primul sistem de canalizare al capitalei, depistate în centrul oraşului în timpul unor săpături.

Potrivit unui comunicat de presă al furnizorului, în scurt timp va fi întocmit un raport privind importanţa colectoarelor vechi. Unul dintre colectoarele descoperite este practic intact, însă necesită renovare urgentă, ca mai apoi să devină, poate, o piesă importantă a Muzeului Apei – un proiect pe care întreprinderea îl gândeşte de mai mult timp.

Noul complex muzeistic ar putea include documente istorice privind fondarea primului sistem centralizat de apă, precum şi diverse instalaţii tehnice vechi, păstrate din acele vremuri, potrivit IPN.

Acum câteva săptămâni, în procesul lucrărilor de reabilitare a reţelelor din bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, angajaţii „Apă-Canal Chişinău” au depistat mai multe colectoare de apă, care datează încă din perioada interbelică. Angajaţii furnizorului de apă, împreună cu cei ai Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi, vor efectua în viitorul apropiat lucrări de salubrizare a încăperilor descoperite.

Primul sistem centralizat de aprovizionare cu apă potabilă a oraşului  Chişinău a fost lansat pe 12 decembrie 1892.

FOTO Un alt segment al primului sistem de apeduct al Chişinăului a fost descoperit pe strada Bulgară


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite