Primul sistem de apeduct al Chişinăului a „ieşit la suprafaţă“ în centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii care reparau reţelele de canalizare au dat la intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare cu strada Armenească de o construcţie subterană.

Specialiştii care au făcut cercetări la faţa locului susţin că este vorba de primul sistem de apeduct şi canalizare al oraşului, construit pe timpul legendarului primar Carol Schmidt.

„Cum ar trebui să procedeze municipalitatea în acest caz? Operativ se cercetează locul, iar un arhitect va lucra asupra unei schiţe concept de amenajare a locului. Suprafaţa de 6 metri pătraţi va fi acoperită cu sticlă organică, iluminată atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, un mic etichetaj va vorbi despre faptul că pe timpul mandatului celui mai longeviv primar de Chişinău,  Carol Schmidt, la 20 decembrie 1892 a fost dată în exploatare prima tranşă a apeductului orăşenesc, care pune începutul unei ere moderne în alimentarea oraşului cu apă potabilă“, consideră Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova. 

Potrivit expertului, Chişinăul subteran ascunde încă multe enigme şi este cazul ca toate să fie cercetate şi puse în valoare. „Dacă la suprafaţă au demolat tot ce s-a putut demola, măcar straturile culturale subterane să devină o carte de vizită pentru acest oraş“, conchide Ştefăniţă.

image


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite