Fumătorii, atenţionaţi despre pericolul ţigărilor electronice

0
0
Ţigara electronică. Păreri pro şi contra

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale atenţionează fumătorii în legătură cu promovarea pe piaţa din Republica Moldova a produselor din tutunul care nu arde, cu încălzire electrică iQOS (Electrically Heated Tobacco Product – EHTR), fabricate de către compania „Philip Morris Manufacturing & Tehnology”. Potrivit unui comunicat de presă, acestea sunt dăunătoare şi prezintă pericol pentru sănătate şi viaţă, transmite IPN.

În comunicat se spune că dispozitivul iQOS în procesul încălzirii produce vapori ce conţin nicotină şi gudron, dăunătoare sănătăţii. 

Aceste produse mai conţin aditivi non-tutun, care provoacă dependenţă faţă de produsele din tutun, precum şi faţă de alte substanţe chimice, care se conţin în tutun şi aditivii adăugaţi. 

Nu există dovezi care să demonstreze că produsele date sunt mai puţin dăunătoare decât ţigările obişnuite şi că utilizarea lor prezintă un risc redus pentru sănătatea consumatorilor.

Rezultatele investigaţiilor de laborator, realizate în perioada 2016- 2018 privind aerosolul generat în regimul de fumat, constată conţinutul în emisiile acestora a nicotinei la nivel de 0,47-0,49 mg per unitate, gudron – 4,3-5,3 mg per unitate şi monoxidului de carbon – 0,2 mg per unitate.

 Spre comparaţie, în alte mărci de ţigarete obişnuite cu filtru, conţinutul de nicotină variază la nivelul de 0,01-0,9 mg per bucată, gudron – 0,5-10 mg per bucată şi monoxidul de carbon – 0,5-10,0 mg per bucată.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri