Fugarul Cristian Rizea: Partidul „Noi” îşi doreşte o majoritate parlamentară cu PAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fugarul Cristian Rizea, ex-deputat PSRM România
Fugarul Cristian Rizea, ex-deputat PSRM România

„Partidul „Noi” alege să fie alături de o forţă politică, care îşi doreşte cu adevărat ca Moldova să ajungă un stat de drept, iar singura forţă politică care îşi doreşte asta e PAS. Partidul „Noi” va face majoritate în Parlament cu PAS, fără ca să şantajeze”, a declarat fugarul Cristian Rizea, purtătorul de cuvânt al Partidului Politic „Noi”, la prima dezbatere electorală organizată de Agenţia de presă IPN.

„Am cunoscut abuzurile acestui sistem represiv din Republica Moldova, şase luni am fost ţinut prizonier în Penitenciarul 13, fără niciun motiv legal, o dovedesc încheierile judecătorului care a judecat dosarul de extrădare. Cu toate astea, din 18 ianuarie trebuia să fiu pus în libertate. Din 30 în 30 de zile slugile lui Plahotniuc şi ale lui Dodon, Ghenadie Pavliuc, preşedintele Judecătoriei Ciocana, Ghenadie Morozan de la Curtea de Apel, soţul verişoarei lui Plahotniuc, mă judecau „aleatoriu”, din 30 în 30 de zile dosarul pica doar la ei. Repartizare „aleatorie”, bineînţeles, cred ca aţi şi sesizat şi ghilimelele de rigoare”, a detaliat Mihai Cristian Rizea.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Politic „Noi” a menţionat că trei ani şi jumătate a fost perfect în regulă cetăţean al Republicii Moldova. „Dosarul meu din România a fost trimis aici. Autorităţile au spus României – e cetăţean moldovean. Din octombrie 2020, de când deţin drepturile televiziunii „Realitatea” aici, în Republica Moldova, şi am preluat şi creanţele, adică datoriile pe care Plahotniuc le are la acest post, prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, din acel moment au început toate persecuţiile la adresa mea. Nu am mai fost cetăţean. Dodon a fost pus de stăpânul lui, Plahotniuc, să-mi facă un decret abuziv, şi iată că am trecut prin toate aceste furci caudine ale sistemului de care vorbim”, a detaliat Mihai Cristian Rizea.

În favoarea voinţei sale de a candida la funcţia de deputat, el a demonstrat decizia Curţii Constituţionale de acum 10 zile privind cetăţenia moldovenească. „Cu toate acestea, Comisia Electorală Centrală şi slugile de acolo, Dorin Cimil şi Maxim Lebedinschi, nu vor să respecte o decizie a Curţii Constituţionale, care spune negru pe alb că mi s-a încălcat dreptul de a candida şi de a fi ales. Mai mult decât atât, CEC nici măcar nu a răspuns la hotărârea definitivă a Curţii de Apel Chişinău, care îi obligă să spună motivele pentru care nu am fost înregistrat”, a atenţionat Mihai Cristian Rizea. El a îndemnat alegătorii să voteze la 11 iulie Partidul Politic „Noi”, pentru că „este singurul partid care luptă cu sistemul mafiot din justiţie”. Purtătorul de cuvânt al formaţiunii politice a precizat că Vladimir Dachi, liderul Partidului „Noi”, nu a fost implicat nici într-o schemă ilegală, e fost militar şi om de afaceri de succes.

Recent, Cristian Rizea a menţionat că a iniţiat procedura de renunţare la cetăţenia română şi că vrea să deţină doar cetăţenia moldovenească, retrasă anterior printr-un decret al preşedintelui Igor Dodon şi despre care procurorii spun că a obţinut-o fraudulos, fiind deschis un dosar penal pe acest caz. Pe de altă parte, Rizea susţine că are toate actele la el şi că cetăţenia moldovenească nu i-a fost retrasă. Cu toate acestea, CEC a refuzat să-i permită lui Rizea să candideze pe lista electorală a Partidului „NOI”, pe motiv că nu are cetăţenia R. Moldova, deşi Rizea susţine că este un fals şi că dânsul ar avea cetăţenia.

Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare în România, a fost eliberat din arest de autorităţile moldoveneşti pe 2 mai 2021, după ce a expirat termenul în care un cetăţean străin reţinut poate fi extrădat.

Cristian Rizea a afirmat, la Jurnal TV, că dosarul penal în care a fost condamnat în România i-a fost fabricat şi că dânsul este nevinovat. Rizea a mai spus că a obţinut cetăţenia moldovenească legal, depunând actele la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti, dar nu în mod fraudulos, precum susţin procurorii moldoveni.

Cristian Rizea a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020, la scurt timp după ce preşedintele de atunci, Igor Dodon, i-a anulat cetăţenia moldovenească. Ulterior, Rizea a fost arestat, iar Chişinăul a anunţat că fostul deputat va fi extrădat în România.

Cristian Rizea riscă închisoare şi în Republica Moldova, după ce procurorii moldoveni au stabilit că fostul deputat român a comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească. Mai exact, Rizea a făcut declaraţii false în procesul de dobândire a cetăţeniei.

După ce Igor Dodon a semnat un decret prin care a anulat cetăţenia lui Cristian Rizea, preşedintele de atunci a spus că Rizea este „un criminal, conform justiţiei române”. 

Dodon a adăugat că acum ţine de competenţa organelor de drept moldoveneşti şi române ca să-l reţină şi să-l expulzeze pe Cristian Rizea din R. Moldova. Dodon a precizat că decretul a fost semnat la propunerea Comisiei pentru cetăţenii.

Igor Dodon a anunţat vineri, 16 octombrie 2020, că Cristian Rizea a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2017. Atunci, pentru a obţine cetăţenia, Rizea a informat autorităţile R. Moldova că ar avea rude în autonomia găgăuză. Pe 28 decembrie 2017, Rizea deja obţinuse paşaportul moldovenesc, afirmă Dodon, sugerând că politicianul român a obţinut cetăţenia în urma unei înţelegeri cu oligarhul Vlad Plahotniuc.

Dodon a precizat că atunci când Rizea a solicitat cetăţenia, acesta a ascuns informaţia că a fost condamnat în România, fapt ce contravine legislaţiei Republicii Moldova. În acest sens, Dodon a afirmat că Rizea va rămâne fără cetăţenia moldovenească. 

„La momentul când el a depus actele, deja era condamnat în România. Pe data de 7 decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat la patru ani şi opt luni. Asta înseamnă că acest cetăţean a depus actele în Moldova, asumându-şi angajamentele că nu încalcă legea, dar, de fapt, a încălcat legea, pentru că era cu dosar penal în România. Cel mai probabil era un om apropiat fostului oligarh care era la putere”, a subliniat Dodon.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite