FOTO Moment istoric la Vilnius. Iurie Leancă: „Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care include şi crearea Zonei de Liber Schimb. Liderii de la Chişinău văd acest eveniment drept unul de cotitură pentru istoria ţării.

Premierul Iurie Leancă şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, şi-au pus semnătura pe document. Într-un discurs ţinut imediat după parafare, premierul moldovean a declarat că „Moldova este un stat european şi va deveni membru al UE  într-un viitor previzibil“.

„Dragi prieteni, trăim cu toţii un moment istoric: a fost parafat un acord fără precedent, ambiţios şi de anvergură dintre Uniunea Europeană şi Republica ‎Moldova! Este un simbol al încrederii, deschiderii şi cooperării dintre Moldova şi UE. Reprezintă o cale clară ca Moldova să ajungă membru al UE într-o bună zi. Este o scenă importantă deoarece serveşte drept o bună temelie şi ne pregăteşte pentru efortul de a ne onora toate angajamentele prevăzute în acest acord. Doar împreună vom reuşi să ne realizăm obiectivele comune. Moldova este o ţară europeană, cu aceeaşi istorie, cu aceleaşi valori şi sub acelaşi cer, Europa“, a declarat premierul, în engleză.

În final, Iurie Leancă le-a transmis un mesaj tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, în limba română: „Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană!“

Liderii Coaliţiei Pro-Europene, mândri de realizările Republicii Moldova: „Trăim o clipă de vârf a istoriei noastre“

Înainte de parafare, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a menţionat că Acordul de Asociere ar trebui să fie semnat cât mai curând, în anul 2014. „Acordurile semnate cu Moldova şi Georgia vor fi un pilon nou în dezvoltarea relaţilor noastre. De acum încolo vom merge mai departe în călătoria noastră comună, de acum înainte economiile şi societăţile noastre vor legate“, a spus şeful Executivului de la Bruxelles.

Cum s-a parat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană 

image

Premierul Iurie Leancă şi înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton FOTO: gov.md

La rândul său, Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a menţionat că acordurile parafate vor aduce multe beneficii pentru Moldova si Georgia. „Mă bucur că Republica Moldova a răspuns perspectivei de aprofundare a relaţiilor cu UE şi nu am niciun dubiu că acest lucru îi va aduce multiple beneficii. Semnarea acordurilor de asociere cu Moldova şi Georgia va fi o provocare, dar realizarea în timp a proceselor iniţiate va permite semnarea acestor acorduri pe parcursul anul viitor”, a spus oficialul european.

Mesaje de susţinere din capitalele europene

Cancelarul german Angela Merkel a lăudat la Vilnius curajul Moldovei şi Georgiei de a se apropia de UE în ciuda presiunilor Rusiei. „Când vedem cum se fac presiuni asupra celor două ţări prin restricţii comerciale, trebuie să spunem pur şi simplu că au făcut un pas foarte curajos“, a spus Merkel, citată de AP. Într-o pauză a summitului Merkel a mai spus că membrilor UE le va reveni misiunea de a vorbi mai ferm cu Rusia despre cum să nu mai fie puse asemenea ţări în situaţia de a alege între Vest şi Est.

„Este foarte important că Moldova şi Georgia să meargă mai departe, că vor face acest pas înainte“, a comentat preşedintele României, Traian Băsescu. 

Un mesaj de încurajare am primit şi de la Dalia Grybauskaite, preşedinta Lituaniei, ţara care găzduieşte Summitul Parteneriatului Estic.

„Parteneriatul Estic funcţionează şi dă rezultate. De la summitul de la Praga au fost urcuşuri şi coborâşuri, dar astăzi putem spune mândri că Europa s-a extins. Pe viitor, trebuie să ne concentrăm pe consolidarea rezultatelor de astăzi. Parafarea este doar primul pas, pentru a beneficia de asocierea politică şi economică, vom avea nevoie de semnare şi de ratificare. Vom avea nevoie de curaj şi de înţelepciune pentru a merge mai departe. Vom avea nevoie de unitate şi de încredere pentru a face faţă provocărilor“, a declarat preşedinta Lituaniei Dalia Grybauskaite.

image

Premierul Iurie Leancă şi înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, după parafarea Acordului de Asociere FOTO: gov.md

Ieri, înainte de începerea summitului de la Vilnius, a avut loc partea tehnică a parafării. Negociatorii-şefi din partea Republicii Moldova şi a UE au semnat, timp de aproape trei ore, fiecare din cele peste 900 de pagini ale documentului. 

image

Poză de grup de la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. FOTO: gov.md

Semnarea Acordului de Asociere cu Moldova poate avea loc independent de conflictul transnistrean

„Uniunea Europeană sprijină toate eforturile de soluţionare a conflictului transistrean în formatul 5+2“, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în cadrul conferinţei de presă finale a Summitului Parteneriatului Estic desfăşurat la Vilnius. „Drumul spre semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova va progresa independent de evoluţia din Transnistria. Cu cât mai repede, cu atât mai bine", a subliniat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite