Undă verde asocierii politice şi integrării economice a Moldovei cu Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delegaţia Republicii Moldova împreună cu negociatorii şefi din partea UE  FOTO: Facebook Dirk Schuebel
Delegaţia Republicii Moldova împreună cu negociatorii şefi din partea UE  FOTO: Facebook Dirk Schuebel

Astăzi, la Vilnius, Republica Moldova parafează Acordul de Asocierecu Uniunea Europeană. Atmosfera este tensionată din cauza Ucrainei, care, sub presiunea Rusiei, oscilează între Vest şi Est. Ţara noastră culege, însă, roadele negocierilor şi reformelor din ultimii ani.

UPDATE 9.35 La ora 10.00, şefii delegaţiilor vor face fotografii comune, iar la 10.15 va începe sesiunea plenară a Summitului Parteneriatului Estic ce va dura până la ora 13.30. La 13.45 este programată conferinţa de presă. Summitul Parteneriatului Estic se va încheia cu un pranz festiv, unde vor fi servite vinuri şi fructe moldoveneşti.

Ieri, înainte de începerea summitului de la Vilnius, a avut loc partea tehnică a parafării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Negociatorii din partea Republicii Moldova şi a UE au semnat, timp de aproape trei ore, fiecare din cele peste 900 de pagini ale documentului. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul Georgiei. Ucraina, cel mai „cu greutate“ stat din Parteneriatul Estic, care urma să semneze acordul, s-a răzgândit, la presiunea Rusiei.

Totuşi, Bruxelles-ul i-a mai acordat un răgaz de gândire până astăzi. Peste 100 de persoane au protestat aseară, la deschiderea reuniunii, scandând: „Ucraina este Europa!“. Din numele mamei sale, fiica fostului premier Iulia Timoşenko, Evghenia, le-a transmis europenilor că, dacă preşedintele Viktor Ianukovici nu semnează în această dimineaţă documentul, nu o va mai face niciodată.

PREMIERUL VA PUNE PARAFA

Ministrul de Externe al Republicii Moldova Natalia Gherman a anunţat că Acordul de Asociere va fi publicat săptămâna viitoare şi va intra în vigoare după semnare, în 2014. „În conformitate cu prevederile legislaţiei europene şi a Republicii Moldova, după semnare, acordul va fi pus în aplicare provizorie, ceea ce înseamnă implementarea a 90% din prevederi“, a precizat vicepremierul, pentru Publika TV.

Ultimele semnături, pe prima şi ultima pagină, vor fi puse pe document, astăzi, într-un cadru festiv, de către premierul Iurie Leancă şi înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton. În ajun, şeful Guvernului de la Chişinău a mărturisit că este cuprins de emoţii şi, totodată, şi-a exprimat speranţa că, până la finele anului viitor, vor fi abolite vizele pentru moldovenii care călătoresc în UE.

Preşedintele Nicolae Timofti urmăreşte de acasă acest eveniment istoric. Purtătorul său de cuvânt, Vlad Ţurcanu, a explicat că şeful statului i-a lăsat în faţă pe cei care au iniţiat negocierile, în 2010. Preşedintele dă, însă, asigurări că va participa la semnarea documentului.

AU PARTICIPAT LA REUNIUNI TEMATICE

Din delegaţia Republicii Moldova fac parte câţiva miniştri şi deputaţi, liderii coaliţiei de guvernare, experţi şi jurnalişti. Ministrul Economiei Valeriu Lazăr a participat ieri la Forumul de Afaceri al Parteneriatului Estic, unde a vorbit despre oportunităţile economice pe care le va aduce Acordul de Asociere. Vicepremierul a spus că instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, ca parte a acordului, va permite liberalizarea comerţului şi eliminarea barierelor tarifare şi va spori încrederea investitorilor în economia Republicii Moldova, prin stabilirea unor reguli clare pentru toţi operatorii de pe piaţă.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a ţinut un discurs la Reuniunea preşedinţilor de comisii parlamentare de politică externă ai statelor Uniunii Europene şi ai Forului Parlamentar pentru Democraţie. Şeful Legislativului a declarat că Republica Moldova este pregătită să meargă spre integrarea economică şi asocierea politică cu UE. Totodată, el a făcut un apel către reprezentanţii statelor-membre să semneze cât mai curând Acordul de Asociere, astfel încât Parlamentul Republicii Moldova să reuşească să-l ratifice până la finele actualei legislaturi. În acelaşi timp, Igor Corman a menţionat că ţara noastră va continua colaborarea cu Rusia. „Asocierea cu UE şi, totodată, continuarea cooperării cu partenerii tradiţionali din Est nu se exclud reciproc“, a declarat oficialul.

Şi primarul Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, a ajuns la Vilnius, însă ca membru al delegaţiei române, condusă de preşedintele Traian Băsescu. Liderul de la Cotroceni a avertizat că Republica Moldova trebuie să semneze documentul până în primăvara anului viitor, când vor avea avea loc alegeri europarlamentare.

Ce spune Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, despre Summitul de la Vilnius.

 Citeşte şi:

Preşedintele Republicii Moldova către cetăţeni, în ajunul summitului de la Vilnius: „A venit timpul să ne desprindem de fantomele trecutului“

Mizele României în Summitul de la Vilnius, explicate la Adevărul Live

Ce prevede proiectul declaraţiei finale ce urmează să fie făcută la Summitul de la Vilnius

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite