Premierul Iurie Leancă, după summitul de la Vilnius: „Moldova deschide un nou capitol în istoria sa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a participat la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE, premierul Iurie Leancă a vorbit despre „momentul istoric de astăzi“, dar şi despre ce urmează să se întâmple după Vilnius.

Premierul moldovean a ţinut un discurs, iar ulterior a răspuns la întrebările jurnaliştilor. Iurie Leancă a menţionat că decizia Ucrainei de a nu semna Acordul de Asociere şi a celui de liber schimb va îngreuna calea europeană a Republicii Moldova. „Va avea un anumit impact asupra evoluţiilor pe plan regional, dar este important că preşedintele Ianukovici a reiterat că Ucraina nu-şi schimbă obiectivele, doar că până la semnare va mai dura ceva timp. Pentru noi contează orientare Ucrainei, dar cel mai mult va conta ce vom face la noi acasă“, a afirmat Iurie Leancă.

Şeful Guvernului de la Chişinău a vorbit şi despre relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă. „Ceea ce contează pentru noi este să nu ne lansăm în sfera speculaţiilor. Am făcut, în ultimii patru ani, tot ce ne-a stat în puteri să avem o relaţie constructivă, o relaţie de parteneriat solid cu Federaţia Rusă. Am făcut, facem şi vom depune toate eforturile astfel încât relaţia dintre noi şi Federaţia Rusă să fie caracterizate prin constructivism, maturitate şi de civilizaţie. Anumite probleme există, pe unele le-am depăşit, altele mai sunt pe agendă, unele sunt mai proaspete cum ar fi cea privind vinurile. Obiectivul de integrare europeană serveşte nu doar intereselor Republicii Moldova fiindcă, prin integrarea europeană, ne transformăm într-o ţară stabilă şi previzibilă, iar acest interes este al tuturor, celor din Est şi din Vest“, a spus Iurie Leancă.

Premierul a vorbit şi despre provocările pe care le-am putea avea în procesul de apropiere de Uniunea Europeană. „Piedici sunt de două feluri. În prima categorie intră problemele noastre interne: corupţia, justiţia nereformată, capacităţile instituţionale slabe la nivel local şi cental, necesitatea ajustării legislaţiei noastre etc. Există şi probleme de percepţii. Unii politicieni europeni mi-au vorbit despre unele percepţii care conturează un anumit context nu neaparat pozitiv. Cred că avem toată şansa, capacitatea şi simpatia să depăşim aceste percepţii“, a mai spus premierul moldovean.

Citiţi în continuare mesajul integral al prim-ministrului Iurie Leancă, după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, adresat cetăţenilor Republicii Moldova:

La Marile Adunări Naţionale din 1989 şi 1991, sute de mii de moldoveni se desprindeau de URSS şi îşi obţineau independenţa, fiind inspiraţi şi susţinuţi de popoarele baltice.

Astăzi, la o distanţă de peste 20 de ani, când Republica Moldova obţine şansa de ancorare în spaţiul european,  prietenii baltici rămân aceeaşi sursă de inspiraţie şi de sprijin pentru noi.

Am considerat mereu că Moldova, prin potenţialul său, poate deveni un următor caz de succes după ţările baltice în spaţiul post-sovietic şi am crezut mereu că trebuie să parcurgem cu aceeaşi fermitate şi dăruire traseul european, pe care l-au urmat ţările din Europa Centrală şi de Est.

Succesele ţărilor ieşite din comunism şi care au devenit într-un timp-record membre ale familiei europene ne-au demonstrat că anume această cale este cea mai potrivită pentru un popor European care vrea să revină acasă, în sânul civilizaţiei occidentale.

Doamnelor şi domnilor, dragi prieteni,

La reunea Parteneriatului Estic de astăzi de la Vilnius, Republica Moldova deschide un nou capitol în istoria sa -  un capitol pe cât de ambiţios, pe atât de  complex şi solicitant.

Aderarea la Uniunea Europeană ca membru cu drepturi depline este un vis măreţ ce ne uneşte pe toţi şi care - odată cu parafarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb, dar şi cu anularea vizelor pentru moldoveni într-o perspectivă destul de apropiată - prinde tot mai mult contur.

Dragi cetăţeni,

Sunt convins că doriţi să mă întrebaţi: „Dar cum se va schimba viaţa noastră începând de mâine”?

Mi-aş dori să vă pot spune că se va schimba în bine imediat, însă, după cum cunoaşteţi foarte bine, miracole nu există. Suntem antrenaţi într-un proces anevoios, dar absolut necesar, prin care urmărim să reclădim din temelie modul în care este construită societatea noastră.

Aceasta şi este lecţia baltică pentru noi: demontarea sistemului sovietic poate fi făcută doar cu voinţa şi determinarea clasei politice, dar mai ales cu implicarea mai mare din partea cetăţenilor, fie că sunt acasă sau sunt in afara ţării. Este o condiţie indispensabilă, de fapt.

Dar, chiar dacă miracole nu există, realităţile sunt încurajatoare pentru noi. Parafarea Acordurilor şi punerea acestora în aplicare în toamna anului viitor înseamnă crearea premiselor pentru integrarea economiei noastre pe o piaţă formata din 500 de milioane de oameni -  o piaţă care se bucură de un nivel de trai mult mai înalt: fie că e vorba de salarii şi pensii decente, fie că ne referim la şcoli, universităţi mai competitive, sau apă nepoluată.

La fel, înseamnă posibilităţi pentru familii ca să-şi  pornească propriile afaceri, în condiţii prielnice şi egale pentru toată lumea, indiferent de mărimea businessului, de regiune sau de domeniu. Integrarea europeană mai înseamnă o societate fără corupţie

Nu doar spaţiul geografic, cultural şi al valorilor, sunt, însă, elementele ce ne unesc de Europa. Din vara anului trecut împărţim şi acelaşi cer european, odată cu aderarea Moldovei la spaţiul aerian comun al Uniunii Europene. S-a întâmplat graţie faptului că am ştiut să negociem liberalizarea spaţiului avia în termen-record, de doar un an de zile.

Astfel, moldovenii au simţit la modul practic avantajele integrării europene: zboruri la preţuri mai mici, spre mult mai multe destinaţii, precum şi servicii sigure, de o calitate mai înaltă.

Într-o perspectivă apropiată urmează să ne bucurăm cu toţii de un alt avantaj al apropierii noastre de Europa, şi anume, circulaţia liberă, fără vize, în spaţiul Shengen. Asta va însemna că familiile se vor putea reuni mult mai des, nu doar de sărbători, şi nu doar acasă, în Moldova, ci în orice oraş din Europa.
Încrederea cu care vă spun toate aceste lucruri nu este determinată doar de faptul că am privilegiul să reprezint Republica Moldova aici, la Vilnius, la reuniunea Parteneriatului Estic. Încrederea mea vine din convingerea cu care am trăit şi muncit în ultimii 15 ani, pe care i-am dedicat ideii de integrare europeană şi în care am făcut tot ce mi-a stat în puteri ca aceasta să prindă contururi reale.

Iată de ce, am toate motivele să fiu fericit şi mândru de ţara noastră. Totodată, vreau să vă mărturisesc că trăiesc cu simţul datoriei făcute doar pe jumătate, deoarece responsabilitatea faţă de dumneavoastră, dar şi faţă de prietenii noştri din Uniunea Europeană, este mai mare ca niciodată. Acum, trebuie să dăm dovezi la lume că maturitatea şi voinţa sunt realităţi palpabile şi că ele vor fi puse în serviciul visului nostru mare - cel de integrare politică si economica în Uniunea Europeană.

Aşa cum, în urmă cu un sfert de secol, cei care au luptat pentru independenţa ţării  noastre ne îndemnau să alegem grâul de neghină, aşa astăzi trebuie să luăm decizii care vor grăbi parcursul nostru european. Suntem datori, chiar condamnaţi, să facem asta - pentru ca cei tineri să prospere, iar cei în vârstă să îmbătrânească frumos. Şi pentru ca toţi cetăţenii Moldovei să trăiască în demnitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite