FOTO Moldoveanca Olga Cuzuioc Sinchevici, director artistic de reclame şi ambalaje la Philips

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe lângă design-ul grafic, un hobby al Olgăi încă din copilărie este pictura FOTO: Arhivă Personală
Pe lângă design-ul grafic, un hobby al Olgăi încă din copilărie este pictura FOTO: Arhivă Personală

Olga Cuzuioc Sinchevici (27 de ani) a ajuns de pe băncile Şcolii de Pictură din Rezina în fotoliul de director artistic al celebrei companii de electrocasnice, fiind responsabilă de comunicare şi promovarea produselor.

Până la vârsta de 14 ani, Olga a trăit în oraşul Rezina, alături de părinţi şi sora ei. În copilărie a făcut şi muzică, şi dansuri, dar cea mai mare pasiune a ei a rămas pictura. „După patru ani de şcoală de pictură, am avut şi o mică expoziţie la Casa de Cultură din oraş. Talentul l-am moştenit de la tata, care a zugrăvit multe biserici la vremea lui. Deşi este inginer, în suflet este artist“, explică tânăra.

Studiile gimnaziale le-a făcut deja la Chişinău, la Liceul „Iulia Hasdeu“, însă familia nu s-a reţinut prea mult nici în Capitală. „Tatei i-au propus un job la Constanţa şi de la această ofertă au început desele noastre călătorii“, povesteşte Olga.

DE LA PICTURĂ LA MATEMATICĂ

La Constanţa, a renunţat pentru o vreme la arte, alegând să facă ştiinţe exacte. „Am intrat la Colegiul «Mircea cel Bătrân» şi am studiat la greu matematica şi informatica. Atunci credeam că asta e calea cea dreaptă. Până la urmă, atât la baza formulelor matematice, cât şi a artelor plastice stă creativitatea. E o artă şi în cifre“, spune designerul.

După doi ani de studii la colegiul din Constanţa, a mai făcut doi ani de discipline reale la Bucureşti, la Colegiul „Sfântul Sava“. Când a venit timpul să meargă la facultate, şi-a depus actele la Finanţe şi Bănci, dar în ultimul moment şi-a încercat puterile la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. „Tata a insistat. El a visat mereu să facă parte din acea lume boemă şi a vrut să o simtă prin experienţa mea“, afirmă pictoriţa.

Profesorii au apreciat-o pentru gândirea neobişnuită şi stilul artistic, dar la Facultatea de Arte din Bucureşti a stat doar un an. „Tata a fost din nou promovat şi am ajuns în SUA. Nu eram obligată să-l urmez, însă dorinţa de a reuşi în viaţă, de a avea un viitor mai bun m-au făcut să renunţ la Bucureşti, la prieteni şi la studii“, nu regretă Olga.

olga cuzuioc sinchevici design

AMBASADOARE A STATULUI OHIO

Destinaţia ei a fost statul Ohio, unde s-a înscris la Facultatea de Publicitate şi Design Grafic la Columbus College of Art and Design - o şcoală privată de arte. „Studiile erau costisitoare, dar după admitere am câştigat o bursă de excelenţă care m-a ajutat să-mi achit cursurile“, se mândreşte tânăra. Pe lângă bursă, a obţinut şi titlul de studenta anului, râvnit de toţi colegii ei. „Am vrut mereu să fiu prima şi să reprezint Moldova la nivel. Desigur, eram nemulţumită că americanii nici nu auziseră de ţara noastră. În schimb, sunt un popor receptiv faţă de alte culturi. Am fost primită cu braţele deschise de băştinaşi, chiar dacă ei sunt foarte competitivi“, mărturiseşte artista.

În ultimul an de facultate, Olga lucra deja la Departamentul de Dezvoltare din Ohio ca designer grafic, iar în 2010 a fost numită ambasadoare a statului Ohio în semn de recunoaştere pentru reuşitele sale. „Am muncit ca freelancer şi la diverse companii, învăţând să creez imagini şi concepte pentru clienţi cu viziuni diferite“, povesteşte ea.

ŞEFA CREATIVĂ A UNEI ECHIPE „COLORATE“

Acum jumătate de an, Olga a fost angajată ca director artistic responsabil de comunicare şi promovarea brandului la compania de electrocasnice Philips. „Ţinând cont de vârsta şi experienţa mea, acest job e o mare victorie, dar şi o responsabilitate enormă“, susţine Olga.

concept philips inalatzoare

Conceptul ambalajelor pentru inhalatoare creat de Olga Cuzuioc Sinchevici

Ea lucrează asupra imaginii produsului şi concepe idei originale de publicitate. „Sunt implicată în toate etapele proiectului, de la concept până la produsul final. Mobilizez ilustratorii, fotografii, designerii şi copywriterii“, precizează directoarea.

Este alături de colegii ei şi îi ghidează mereu, însă produsul final este rezultatul muncii de echipă. „Am colegi din toate colţurile lumii: China, Olanda, Anglia, Australia, Africa. Sunt foarte norocoasă să fiu înconjurată de oameni talentaţi“, se bucură Olga. Cu timpul, a adunat în portofoliul personal lucrări de web design, ambalaje, logouri, postere sau chiar tricouri. Şi-a păstrat ca hobby pictura, de la care şi-a început drumul în arta computerizată.

olga cuzuioc sinchevici lucrari

Invitaţii pentru nuntă create de Olga FOTO: Arhivă Personală/Portofoliu

Peste un secol de istorie

Compania Philips a fost fondată în Olanda, în 1891. Acum este cel mai mare producător de echipamente de iluminat din lume, unul dintre primii trei producători de utilaj medical şi cel mai mare producător de electrocasnice din Europa. Are filiale în 60 de ţări şi 125.500 de angajaţi.

Olga este o raritate. Permite-i şi ea îţi va aduce o lucrare incredibilă, de câştigător. Brian Greenwood proprietarul Greenwood Creative
Ţinând cont de vârsta şi experienţa mea, acest job e o mare victorie, dar şi o responsabilitate enormă. Olga Cuzuioc Sinchevici director artistic Philips

Pagina a fost realizată în colaborare cu Biroul pentru Relaţii cu Diaspora

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite