FOTO Deputaţii socialişti au rupt în două harta României Mari. Unioniştii protestează, PNL cere interzicerea PSRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unioniştii organizează un protest anti-Dodon. FOTO Alexandru Tarlev
Unioniştii organizează un protest anti-Dodon. FOTO Alexandru Tarlev

Deputaţii socialişti s-au arătat nemulţumiţi de repartizarea materialelor „cu caracter anticonstituţional” în şcolile şi liceele din ţară, ordin semnat de viceministrul Educaţiei Nadejda Cristea. Este vorba în special de repartizarea în şcoli a hărţii României Mari. În semn de protest, unul dintre deputaţii socialişti a rupt această hartă la şedinţa Parlamentului din 10 decembrie 2015.

Socialistul Vlad Batrâncea a spus că această hartă a fost ruptă de istorie, iar ei doar vor să repete ceea ce a fost demonstrat. În acest context, Batrâncea a rupt harta României Mari de faţă cu toţi deputaţii prezenţi la şedinţă.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a reacţionat la această faptă. „Ordinul e ordin, iar harta e hartă. Şi în ordin nu e scris că se transmite harta. Vreţi voi sau nu vreţi, asta e istorie şi nu e interzis nimănui să vorbească. Voi umblaţi cu drapelul Moscovei şi steaua în frunte. Să rupeţi voi harta că oricum unirea o să se producă şi o să zdohniţi, o să muriţi de ciudă şi o să vă duceţi în Novosibirsk", a exclamat Ghimpu.

În acest context, socialiştii au cerut audierea ministrului Educaţiei, Corina Fusu. Supusă votului, această solicitare a deputaţilor PSRM nu a fost introdusă pe ordinea de zi.

Ulterior, Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, s-a adresat dur către organizaţia Tinerii Moldovei. „Voi ce, cu totul strah pateriali (v-aţi pierdut cumpătul? - trad. din rusă) românii, unioniştii?”. Apoi s-a adresat conducerii ministerului: „Ce sunt cu prostiile astea? Eu nu mai spun că vă bateţi joc de copiii noştri cu BAC-urile şi ceea ce faceţi prin şcoli acuma cu învăţătorii. Dar cu ce ocazie voi vă vârâţi cu aşa chestii în toate şcolile? Aceasta se numeşte promovarea deschisă a unionismului”. Apoi, Dodon a transmis ameninţări: „Eu vreau să vă spun că noi lucrul acesta n-o să-l permitem. Nu vă jucaţi cu focul. O să vă ia oamenii în furci. Dacă credeţi că aţi furat miliardul şi oamenii o să rabde şi prostiile astea, asta n-o să se întâmple. Eu asta o promit. Vreţi să o luaţi în cap, o s-o luaţi. Scuzaţi că aşa dur, dar chestia asta nu se permite. Noi suntem stat independent - Republica Moldova”. Acesta s-a adresat şi românilor de peste Prut. „Noi suntem prieteni, suntem vecini, vă stimăm, sunteţi stat independent, dar stimaţi-ne şi pe noi ca stat independent şi suveran - Republica Moldova”.

Tinerii Moldovei s-au sesizat în urma acestei declaraţii şi au anunţat într-un eveniment creat pe o reţea de socializare că organizează un protest în faţa Parlamentului Republicii Moldova. Unioniştii urmează să se întâlnească joi, 10 decembrie, la ora 14:45 în faţa monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar de acolo se vor îndrepta spre Parlament. „Hai să-i arătăm cine e stăpân pe acest pâmânt”, au scris unioniştii pe Facebook.

Iar la ora 13:00, a avut deja loc un flashmob organizat de Asociaţia Obştească „Onoare, Demnitate şi Patrie” în faţa Parlamentului Republicii Moldova. Tinerii au întins un tricolor imens de 15 metri lungime şi au afişat pancarte cu mesajul „Unirea – Ideal Naţional” şi au protestat astfel contra declaraţiilor lui Igor Dodon. Participanţii au scandat slogane precum: „Harta României e a noastră, puşcăria-i casa voastră”.

protest la parlament tricolorul impotriva declaratiilor lui dodon
protest la parlament tricolorul impotriva declaratiilor lui dodon
protest la parlament tricolorul impotriva declaratiilor lui dodon

Totodată, Partidul Naţional Liberal din Republica Moldova a transmis un comunicat de presă în care condamnă „gestul criminal al Partidului Socialiştilor, care este un partid antinaţional, antidemocratic, ce se manifesă prin negarea pluralismului politic, prin xenofobie şi extremism”. PNL a cerut şi Ministerului Justiţiei să interzică activitatea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi să-l scoată în afara legii.

„Gestul nesăbuit de maximă ură antitomânească, prin ruperea Hărţii României Mari în Parlamentul Republicii Moldova demonstrează esenţa acestui pretins partid, care nu respectă regulile democratice, nu respectă legea, care aduce ofensă populaţiei băştinaşe româneşti din ambele state şi etniilor conlocuitoare, care jigneşte şi calcă în picioare memoria românilor, supuşi genocidului de către regimul comunist de factură sovietică, cel care a distrus un milion de vieţi ale românilor ce au avut o viaţă firească, liberă şi fericită în cadrul României Mari”, argumentează naţional-liberalii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite