FOTO Aleksei Navalnîi, prima fotografie de pe patul de spital: „Ieri am putut respira toată ziua singur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
AP Photo/Pavel Golovkin
AP Photo/Pavel Golovkin

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a publicat marţi, 15 septembrie, pe contul său de Instagram, prima fotografie după ce a fost otrăvit cu agent neurotoxic de tip noviciok. Fotografia confirmă anunţul clinicii Charite din Berlin, unde a fost internat politicianul, că el nu mai are nevoie de ventilaţie mecanică şi se ridică deja singur din pat.

În fotografie, Aleksei Navalnîi apare pe patul de spital alături de soţia lui Iulia, fiul său Zahar şi fiica Daria. 

„Salut, sunt Navalnîi. Am scris singur. Îmi este dor de voi. Deocamdată, încă aproape nimic nu pot, însă ieri am putut respira toată ziua singur. Absolut singur, fără niciun ajutor. Foarte mult mi-a plăcut. Un proces impresionant, dar subestimat de mulţi. Recomand”, a scris Aleksei Navalnîi.

Aleksei Navalnii foto instagram

Aleksei Navalnîi intenţionează să revină în Federaţia Rusă, după ce va primi tratamentul necesar în clinica „Charite” din Berlin. Acest lucru l-ar fi declarat politicianul rus procurorilor germani, scrie New York Times cu referire la surse de încredere din serviciul german de securitate.

Publicaţia americană scrie că Aleksei Navalnîi este conştient de starea în care se află, de cele întâmplate cu el şi unde se află la moment. De asemenea, Navalnîi le-ar fi spus procurorilor germani că nu intenţionează să se refugieze în Germania, dar îşi doreşte să revină în Federaţia Rusă pentru a-şi continua „misiunea”.

NYT mai menţionează că Aleksei Navalnîi a refuzat să coopereze cu organele de anchetă din Rusia, care au propus părţii germane să colaboreze în cazul otrăvirii opozantului rus.

Tot luni, Guvernul german a anunţat că prezenţa agentui neurotoxic de tip noviciok în organismul opozantului rus Aleksei Navalnîi a fost confirmată şi de laboratoarele din Franţa şi Suedia.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat luni cu omologul său rus Vladimir Putin despre cazul Navalnîi şi a cerut „să se facă lumină pe deplin şi imediat” cu privire la această „tentativă de omor prin otrăvire”, relatează AFP.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, otrăvit în Rusia cu un agent neurotoxic de tip noviciok, şi-a revenit în totalitate după ce a fost scos din coma indusă, informează The Insider, Bellingcat şi Der Spiegel.

Potrivit publicaţiilor menţionate, starea de sănătate a politicianului rus este mult mai bună decât erau aşteptările pentru o asemenea situaţie. Mai mult decât atât, Navalnîi a început a vorbi şi chiar şi-a amintit ultimele evenimente petrecute înainte ca să-şi piardă cunoştinţa.

Medicii germani susţin că Aleksei Navalnîi s-a refăcut în totalitate din punct de vedere psihologic şi în proporţie de 90% din punct de vedere fizic. De asemenea, medicii au precizat că Navalnîi a rămas în viaţă doar datorită faptului că avionul a aterizat de urgenţă în Omsk şi pentru că i-a fost administrată „Atropină” încă în Aeroport.

The Insider scrie că medicii germani au permis accesul vizitatorilor, însă pentru a ajunge la Navalnîi, aceştia trebuie să treacă printr-un filtru format din trei cordoane de forţe de securitate. Sursa citată precizează că a fost nevoie de a spori securitatea lui Navalnîi odată ce s-a constatat că politicianul îşi aminteşte totul, fapt ce îi pune viaţa în pericol.

Opozantului rus, în vârstă de 44 de ani, i s-a făcut rău la 20 august, la bordul unui avion cu care se întorcea din Siberia la Moscova.

Spitalizat iniţial la Omsk, în Siberia, el a fost transferat la 22 august în Germania, unde autorităţile se declară sigure că a fost otrăvit.

Berlinul şi alte ţări occidentale arată cu degetul spre autorităţile ruse şi le cer să prezinte explicaţii. Moscova respinge că ar avea vreun rol în otrăvirea lui Navalnîi.

Această confruntare s-a amplificat duminică, după ce Germania a dat un ultimatum de câteva zile Moscovei pentru a clarifica „ceea ce s-a întâmplat”.

Republica MoldovaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite