Vrânceanul Vasile Soare, ambasadorul României în Federaţia Rusă, rechemat la post. Ce proiecte se leagă de numele său
0Vasile Soare s-a născut în comuna Vulturu, fiind diplomatul care din anul 2014 a reuşit să scoată la lumină istoria prizonierilor români din Rusia.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în ultimele zile, mai multe decrete de rechemare din post a unor ambasadori ai României în străinătate. Printre cei chemaţi acasă se numără şi vrânceanul Vasile Soare, ambasadorul României în Federaţia Rusă, unul dintre cei mai apreciaţi diplomaţi români, cu o bogată activitate.
”Decret privind rechemarea domnului Vasile Soare din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă.”, sună anunţul sec al Administraţiei Prezidenţiale. Vasile Soare este diplomat de carieră, născut în comuna Vulturu. El era ambasador la Moscova din ianuarie 2014.
Diplomatul român s-a remarcat în descoperirea istoriei prizonierilor români de război care şi-au pierdut viaţa în Rusia şi la iniţiativa acestuia au fost înfiinţate cimitire pentru înhumarea rămăşiţelor acestora.
Din documentarea intensă făcută de Vasile Soare a reieşit că peste 10.000 de soldaţi români au murit în lagărele de război sovietice şi la iniţiativa acestuia au fost înfiinţate cimitire pentru înhumarea rămăşiţelor eroilor.
Este o premieră şi pentru pentru istoriografia românească ca urmare a cercetărilor efectuate în mai multe arhive de stat ruse. Lista conţine, în ordine alfabetică, numele primilor 10.724 de prionieri de război români care au murit în Rusia, din cei 29.829 identificaţi până în prezent în arhivele ruse.
Ambasadorul a amenajat în 2015 primul Cimitir al Militarilor Români căzuţi în luptele de la Stalingrad în 1942-1943 iar în vara anului trecut a întreprins un tur de aproape 5.000 de kilometri prin Rusia, pentru a sfinţi nu mai puţin de şapte monumente ridicate de statul român în memoria prizonierilor români de război care au murit în lagărele sovietice din diverse regiuni ale Rusiei în anii 1941-1952.
În luna decembrie a anului trecut, Vasile Soare a gândit un nou proiect, dedicat Zilei Naţionale a României, în care pe lângă promovarea valorilor culturale româneşti autentice să fie comemoraţi şi prizonierii români de război morţi în lagărele NKVD de pe teritoriul Rusiei în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial.
Anul trecut, în luna noiembrie, Universitatea "Danubius" din Galaţi i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa.
Timp de trei ani la rând, 2017, 2018, 2019, în preajma Zilei Naţionale a României, a invitat în Federaţia Rusă Ansamblul Folcloric "Ţara Vrancei", realizând pentru românii de acolo spectacole memorabile.
Unul dintre românii stabiliţi în Federaţia Rusă ti-a scris un mesaj impresionant celui care a fost ambasador în ultimii şase ani la Moscova.
“Excelenţă, cu părere de rău am aflat de rechemarea de la post şi vreau să vă mulţumesc pentru efortul şi munca asiduă depuse în folosul comunităţii româneşti, pentru marele suflet al dumneavoastră care a cucerit inimi şi a reprezentat cu onoare ţara. În ultimii 30 ani nu am avut la Moscova un ambasador care să se implice atât şi să fie atât de îndrăgit de oameni”, scrie românul Bogdan Cioroiu, într-o postare pe Facebook.
În locul lui Vasile Soare, va merge ca ambasador la Moscova un specialist în securitate şi controlul armamentelor.
Vă mai recomandăm: