Fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, Vlad Plahotniuc, recunoaşte că a fost monitorizat de Interpol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PD, fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc recunoaşte că a fost monitorizat de Interpolul din Italia. Acesta însă spune că nu este vinovat cu nimic, ci doar întâmplarea a făcut ca el să aterizeze cu un avion charter pe un aeroport din nordul Italiei, zonă unde mai mulţi afacerişti ruşi au procurat imobile. Deputatul a făcut declaraţiile după ce ministrul Dorin Recean a fost audiat de Parlament cu uşile închise.

Vlad Plahotniuc a spus că Ministrul de Interne l-a informat despre faptul că a fost monitorizat de Interpol. Potrivit lui, acest lucru s-ar fi întâmplat în anul 2007. „Am fost monitorizat de Interpolul din Italia în anul 2007 pentru faptul că am aterizat pe un aeroport, într-o zonă unde nişte oameni de afaceri au cumpărat mai multe imobile. Acum sunt iradiat din acea listă. Nu sunt vinovat cu nimic“, a ţinut să precizeze deputatul PD.

Vlad Plahotniuc a mai spus că nu are niciun imobil în acea zonă. El a mai spus că va consulta juriştii şi în cazul în care aceştia vor constata că Dorin Recean i-a prejudiciat imaginea, îl va acţiona în judecată.

Plahotniuc, în vizorul Interpol

Ministrul de Interne Dorin Recean a confirmat acum o săptămână că prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc a fost monitorizat de Interpol. Anterior, „Adevărul“ Moldova a relatat că liderul democrat a fost învinuit de Interpol de „asociere la grupuri criminale, crimă organizată şi spălare de bani“.

„Departamentul Securitate Internă s-a autosesizat pe acest caz, să vedem cum un document clasificat a fost făcut public. Ancheta internă a stabilit că din dosarul de la arhiva Biroului Interpol Moldova lipsesc 13 file. Pe o parte le-am recuperat, dar mai sunt încă lipsă“, a declarat pentru „Adevărul“ Moldova şeful de la Interne. Întrebat fiind de veridicitatea datelor din demersul Birului Interpol de la Roma adresat autorităţilor de la Chişinău, oficialul a spus că nu se poate expune pe acest subiect, sugerând secretul anchetei. „Organele competente urmează să-şi facă treaba“, a adăugat Recean.

În documentele „lipsă“ care circulă pe internet se spune că din anul 2005 Interpolul a adunat informaţii conform cărora mai multe grupări oligarhice, printre care şi Solnţevskaia, au fost implicate în afaceri imobiliare ilegale în Italia. Membrii acestor grupări mergeau în Italia pentru scurtă o perioadă de timp şi investeau sume enorme de bani, de provenienţă ilegală, în afaceri imobiliare.

Printre cei care „aveau legături“ cu gruparea Solnţevskaia se numără şi Vladimir Plahotniuc, cu paşaport românesc. Aceste informaţii se conţin şi într-un raport individual pe numele lui Plahotniuc, fiind actualizate în octombrie 2012.
 

Iată documentul prin care se confirmă că deputatul Vlad Plahotniuc a fost în vizorul Interpol:

interpol
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite