Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, în România. Care este scopul vizitei

0
0

Igor Dodon, judecat în dosarul ,,Sacoșa neagră”, va părăsi Republica Moldova în perioada 28 ianuarie- 5 februarie, după ce instanța de la Chișinău a dat curs solicitării înaintate de avocații săi, care au spus că acesta urmează să plece la un curs de reabilitare cu fiul său în România.

CSJ i-a permis lui Igor Dodon să părăseasca țara. Foto: Arhivă
CSJ i-a permis lui Igor Dodon să părăseasca țara. Foto: Arhivă

Joi, în dosarul ,,Sacoșa neagră”, în care figurează ex-președintele Republicii Moldova, a avut loc o nouă ședință de judecată, iar în timpul acesteia avocații au solicitat judecătorilor Curții Supreme de Justiție să-i permită lui Igor Dodon să părăsească țara pentru a merge la un crus de reabilitare cu fiul său, în România. Cererea, neagreată de procurorul de caz, a fost acceptată de instanţă.

Avocatul lui Dodon evită să ofere detalii 

Avocatul Petru Balan a declarat pentru ,,Adevărul” că Igor Dodon va pleca împreună cu familia, însă a evitat să ofere detalii despre instituția medicală sau localitatea în care va avea loc cursul de reabilitare.

,,Sunt detalii care țin de viața privată a clientului meu”, a spus acesta. 

Totuși, apărătorul a ținut să precizeze că fostul șef de stat se va întoarce în țară cel târziu în data de 5 februarie. 

În luna mai a anului trecut, Igor Dodon a fost reținut după mai multe percheziții, inclusiv la locuința sa din Chișinău. 

Igor Dodon judecat pentru mai multe infracțiuni

Dosarul cunoscut opiniei publice drept ,,Sacoșa neagră” a fost trimis în judecată în luna octombrie a anului trecut. Dodon este judecat pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, comise în timpul exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în vara anului 2019.

Potrivit procurorilor, fostul șef de stat ar fi pretins și acceptat până la un milion de dolari de la liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, și de la Serghei Iarolov, ultimul fiind un apropiat al politicianului. În schimbul mitei, Dodon s-ar fi angajat să întreprindă mai multe acțiuni, între care lipsirea de răspundere penală a lui Plahotniuc pe teritoriul Federației Ruse. 

 ,,Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid”. Precizăm că, suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitate sa de Președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic „Partidul Democrat din Moldova”(PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic „PDM” și partidul politic „PSRM”. Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de  răspunderea penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă”, au menționat într-un comunicat de presă reprezentanții Procuraturii Generale. 

Dosarul a fost deschis după ce mai multe videoclipuri în care Dodon primește o sacoșă neagră de la Plahotniuc au fost făcute publice. Fostul președinte al Republicii Moldova neagă acuzațiile. 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri