Igor Dodon scapă de arestul la domiciliu. Fostul președinte al Republicii Moldova, sub control judiciar

0
Publicat:

Igor Dodon, judecat în dosarul "Sacoșa neagră”, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, deşi acuzarea a solicitat prelungirea arestului la domiciliu în cazul fostului preşedinte al Republicii Moldova.

Fostul președinte al Republicii Moldova a fost plasat sub control judiciar FOTO Arhivă
Fostul președinte al Republicii Moldova a fost plasat sub control judiciar FOTO Arhivă

Igor Dodon, care s-a aflat mai multe luni în arest la domiciliu, a calificat decizia de vineri drept o victorie. 

,,Prima victorie o avem. A fost luată decizia de a mă elibera din arest la domiciliu, dar lupta va continua. Noi avem pentru ce lupta”, a menționat fostul șef de stat. 

Acum, fostul oficial are interdicția de a părăsi țara pentru o perioadă de 60 de zile.

Petru Iarmaliuc, procurorul care instrumentează dosarul și care a solicitat prelungirea arestului la domiciliu pe numele lui Igor Dodon, a declarat pentru corespondentul ,,Adevărul” că hotărârea instanţei nu mai poate contestată pentru că a fost dictată în fază de judecată, iar Codul de Procedură Penală interzice acest lucru. Acum, procurorii cer celeritate în soluţionarea dosarului.

,,Să solicităm mai multe ședințe ca în maxim jumătate de an să fie pronunțată sentința în acest caz. Cel puțin două ședințe pe săptămână”, a punctat Petru Iarmaliuc. 

În luna mai a acestui an, Igor Dodon a fost reținut după mai multe percheziții, inclusiv la locuința sa din Chișinău. 

Dosarul cunoscut opiniei publice drept ,,Sacoșa neagră” a fost trimis în judecată în luna octombrie. Dodon este judecat pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, comise în timpul exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în vara anului 2019.

Potrivit procurorilor, fostul șef de stat ar fi pretins și acceptat până la un milion de dolari de la liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, și de la Serghei Iarolov, ultimul fiind un apropiat al politicianului. În schimbul mitei, Dodon s-ar fi angajat să întreprindă mai multe acțiuni, între care lipsirea de răspundere penală a lui Plahotniuc pe teritoriul Federației Ruse. 

 ,,Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid”. Precizăm că, suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitate sa de Președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic „Partidul Democrat din Moldova”(PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic „PDM” și partidul politic „PSRM”. Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de  răspunderea penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă”, au menționat într-un comunicat de presă reprezentanții Procuraturii Generale. 

Dosarul a fost deschis după ce mai multe videoclipuri în care Dodon primește o sacoșă neagră de la Plahotniuc au fost făcute publice. Fostul președinte al Republicii Moldova neagă acuzațiile. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite