Fostul premier Ion Sturza: „Moldova nu a performat niciun milimetru din agenda europeană pe care a trebuit s-o parcurgă Bulgaria, România şi recent Croaţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Ion Sturza, prim-ministrul Republicii Moldova în anii 1998-1999, susţine că Chişinăului i-a mers destul de mult cu criza ucraineană, „care a dat o dinamică extraordinară dialogului cu UE“.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, fostul premier al Moldovei spune că nu trebuie să pretindem perspectivă clară de aderare la UE atâta timp cât mimăm reformele şi mizăm doar pe o politică externă excelentă, nu şi pe performanţe la nivel intern.

„Care dezamăgire? Noi trebuie să ne căutăm de treabă. Nu suntem nici măcar la gardul UE, nu că în anticamera UE. De ce ar trebui să ne frustrăm că europenii nu ne dau perspectivă de aderare? Să le spunem mulţumesc că ne-au acceptat să semnăm acest acord de asociere fără performanţe interne. Pe criterii politice s-a deschis această fereastră a oportunităţilor, am folosit-o, dar ea nu se va deschide încă o dată doar pentru faptul că facem declaraţii frumoase când bem cafea la Bruxelles sau Paris“, a declarat Ion Sturza.

Omul de afaceri a mai spus că participă la întrunirile Comitetui de politică externă din UE, ţinute cu uşile închise, unde vin şi miniştri, şefi de state, diplomaţi, şi acolo priorităţile europenelor sunt altele. „Chiar la ultima şedinţă de la Roma, pe agenda europeană de politică externă nici măcar criza din Ucraina nu a fost în top. Este Iranul, Egiptul, Siria, deci, este o tendinţa şi un scepticism destul de mare în Europa faţă de proiectul european, nu vorbim de extindere. Se pune la îndoială ultimul val de extindere: România, Bulgaria; este o politică antiimigraţionistă foarte puternică. Deci, problemele interne ale UE nicidecum nu permit politicienilor naţionali să pună problema extinderii sub nicio formă“, a adăugat Ion Sturza pentru Europa Liberă.

Pe 27 iunie, la Bruxelles, Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE. Unii politicieni moldoveni au declarat că vor ca ţara noastră să devină candidată.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite