Ratificarea Acordului de Asociere, între hotărârea deputaţilor şi presiuni
0Ratificarea Acordului de Asociere cu UE în Parlamentul Moldovei depinde de rezistenţa fiecărui deputat în faţa presiunilor sau a tentaţiilor
După ce va fi semnat pe 27 iunie, Acordul de Asociere dintre Moldova şi Uniunea Europeană urmează să fie ratificat de Parlamentul ţării, precum şi de legislativele celor 28 de state-membre ale UE şi de Parlamentul European. Doar atunci va intra în vigoare şi va putea fi implementat. Demnitarii de la Chişinău se arată convinşi că documentul va fi semnat şi ratificat, în pofida presiunilor interne şi externe.
„Situaţia regională este cea mai complicată din ultimii 20 de ani, dar integrarea europeană este scopul nostru şi sunt convins că nici un deputat din coaliţia de guvernarea nu va vota împotriva ratificării şi a interesului naţional al ţării. Cred că se vor găsi chiar şi deputaţi din opoziţie care vor vota pentru“, a declarat premierul Iurie Leancă.
Mai mult, politicienii promit ratificarea până la sfârşitul sesiunii parlamentare primăvară-vară. „Scopul nostru este de a face din procesul de integrare europeană un proiect naţional“, a spus preşedintele Parlamentului, Igor Corman, la întrevederea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, reiterând determinarea autorităţilor de a ratifica acordul până la sfârşitul lunii iulie.
Promit să voteze fără ezitări
Pentru ratificarea documentului sunt necesare 51 de voturi pentru, majoritate asigurată, aparent fără probleme, de deputaţii din Coaliţia Pro-Europeană (31 PLDM, 15 PD şi şapte PLR) împreună cu liberalii (cinci). Într-un sondaj realizat de agenţia de ştiri IPN, membrii fracţiunilor parlamentare explică de ce vor vota pro sau contra.
„Acest acord, vine să ofere ţării o perspectivă clară de integrare europeană, vine să întărească în Republica Moldova instituţiile democratice şi instituţiile economiei de piaţă. Eu cred că bunăstarea populaţiei este strict legată de calitatea şi funcţionalitatea instituţiilor existente în ţară“, a explicat liberal-democratul Veaceslav Ioniţă.
„Va ajuta să transformăm ţara, să ne dezvoltăm şi să recuperăm ceea ce nu am reuşit în 20 de ani. Sper, cu ajutorul lui, să ne apropiem cât mai repede de standardele occidentale“, a afirmat vicepreşedintele Legislativului, democratul Andrian Candu.
Liderul liberal-refomatorilor, Ion Hadârcă, a spus că va face tot posibil ca toată fracţiunea sa să voteze ratificarea acordului, accentuând că „beneficiile sunt incomensurabile faţă de ceea ce ne oferă spaţiul estic“, iar colega sa, Ana Guţu, susţine că va cere ca votarea să fie nominală. „Am pierdut foarte mult timp în urma ocupaţiei ţariste şi, apoi, celei sovietice, dar şi a perindărilor din ultimii 20 de ani dintre CSI şi UE“, a subliniat şi liberalul Valeriu Munteanu.
Opoziţia, de neînduplecat
De cealaltă parte, comuniştii şi socialiştii sunt categoric împotrivă. Într-o scrisoare înmânată lui Jose Manuel Barroso, Vladimir Voronin a anunţat că PCRM nu va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere deoarece documentul a „divizat societatea moldovenească“ şi „nu contribuie la dezvoltarea şi modernizarea reală a Moldovei“. Potrivit PCRM, partea politică prevede obligaţiunea de a acţiona în conformitate cu politicile UE în domeniul securităţii şi al apărării, contrar statului de neutralitate al Moldovei, iar cea economică ar avantaja doar statele UE şi ar pune în pericol economia noastră. „Cu regret, acest acord a fost negociat şi pregătit fără a fi luate în consideraţie interesele politice şi economice ale poporului Moldovei. În această situaţie şi cu aşa conţinut, noi, comuniştii, în niciun caz nu vom vota“, a confirmat deputatul comunist Artur Reşetnicov.
La rândul său, liderul PSRM, Igor Dodon, vede în asocierea cu UE mai multe riscuri economice, atenţionând că un pericol ar putea veni şi din Transnistria şi Găgăuzia, locuitorii acestor regiuni fiind orientaţi spre Est. „Vectorul extern trebuie să fie decis de popor, prin referendum. Îmi voi expune opinia atât în plen, cât şi în cadrul protestelor“, a avertizat socialistul.
Unii deputaţi ar putea fi vulnerabili
Europarlamentara Monica Macovei este optimistă. „Am auzit că se mai încearcă cumpărarea unor deputaţi, dar să sperăm că nu se va întâmpla. Totul depinde de cât de bine sunt pregătite autorităţile“, a declarat ea, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
„În contextul tentativelor de corupere a deputaţilor, se creează impresia că în interiorul alianţei există parlamentari nemulţumiţi de faptul că s-ar putea să nu se regăsească în viitoarele liste electorale. Ei sunt cei mai vulnerabili“, consideră şi Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială de la Kiev. În opinia expertului, „ratificarea va demonstra cât de europeană şi de unită este coaliţia de guvernare şi dacă poate duce la bun sfârşit ceea ce a început“.