Foşti funcţionari ai Primăriei Durleşti, implicaţi în afaceri dubioase cu terenuri. Ar fi prejudiciat bugetul cu peste 6,5 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cna.md

Mai mulţi foşti funcţionari din cadrul Primăriei Durleşti sunt cercetaţi penal de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de abuz de serviciu. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza or. Durleşti, în baza unor decizii ale Consiliului orăşenesc.

Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anilor 2005 - 2006, un consilier local, devenit ulterior primar, şi alţi funcţionari din cadrul primăriei Durleşti ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deţinătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul or. Durleşti, cu suprafaţa totală de circa 1,5 ha.

În continuarea acţiunilor sale infracţionale, fostul consilier le-ar fi solicitat pretinşilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar şi pe membri ai familiei lui, să administreze şi să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacţii de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. 

Ancheta a stabilit că beneficiarii finali ai terenurilor s-au dovedit a fi rude, persoane apropiate fostului consilier, dar si persoane implicate în schemă. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depăşeşte 6, 5 milioane de lei.

Ofiţerii anticorupţie au operat mai multe acţiuni de urmărire penală în vederea documentării cazului, iar fiica fostului consilier, care a deţinut la un moment dat o funcţie publică, a fost reţinută pentru 72 de ore. Aceasta este cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă până la 8 ani de detenţie cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

În prezent se fac cercetări pentru stabilirea întregului cerc de suspecţi şi atragerea acestora la răspundere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite